2024.04.20, Szombat
Lezárul a centenáriumi emlékév Salgótarjánban
Grafika: Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont

Lezárul a centenáriumi emlékév Salgótarjánban

mti

2023.01.25. 11:57

Várossá válásának százegyedik évfordulóját ünnepli Salgótarján pénteken, az egész napos rendezvényen lezárják a centenáriumi emlékévet - tájékoztatta a városháza kedden az MTI-t.

Hirdetés

Az ünnepi programok ökumenikus istentisztelettel kezdődnek délelőtt a Szent József Plébániatemplomban, majd koszorúzást tartanak a Kohász Művelődési Központban tavaly állított emléktáblánál. Ebben az épületben alakult meg az első városi testület 101 éve.

Emlékező beszédet mond Fekete Zsolt polgármester, közreműködik a Bányász-Kohász fúvószenekar.

Délután a dr. Förster Kálmán emlékparkban helyezik el a tisztelet virágait a névadó, a város első polgármestere 2012-ben állított szobránál, valamint elhelyezik azt az időkapszulát is, amelyhez a városlakóktól is kértek az utókornak szánt üzeneteket.

Kora este a József Attila Művelődési Központban kezdődik a "Salgótarján 100 éve város" emlékévet lezáró díszünnepség. A rendezvényen Fekete Zsolt évértékelő beszéde után adják át a megyei jogú város közgyűlése által alapított kitüntető címeket és díjakat. A program az Attraction Látványszínház műsorával zárul, az esten fellép a Medalion Táncsport Egyesület, a Havanna Táncstúdió Sportegyesület és a Nógrád Táncegyüttes.

Salgótarján nagyközség várossá alakulását Förster Kálmán készítette elő, majd amikor 1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet nagytermében megtartotta alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete, őt választották polgármesterré. A tisztséget 1944-ig töltötte be.

Helyi hírekSalgótarjáncentenáriumi évforduló