2024.04.23, Kedd
Nógrád megye gazdaságának húzóágazata a feldolgozóipar és a kereskedelem
Illusztráció: Pexels

Nógrád megye gazdaságának húzóágazata a feldolgozóipar és a kereskedelem

mti

2022.11.24. 16:18

Nógrád megye gazdaságának húzóágazata a feldolgozóipar és a kereskedelem, szerepük a legjelentősebb gazdálkodók körében még koncentráltabb - hangzott el szerdán Salgótarjánban azon a rendezvényen, amelyen ismertették a Nógrád megyei gazdasági folyamatok 2021. évi alakulását bemutató "TOP 50" című kiadványt.

Hirdetés

A gazdasági összeállítást 16. alkalommal készítette el a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) és a NAV megyei igazgatósága, a 2021-es üzleti év elemzései a NAV adatain alapulnak.

Gaál Zoltán, az adóhatóság megyei igazgatója a megye 50 legnagyobb gazdasági szereplőjéről szólva elmondta: az értékesítés nettó árbevétele szerinti rangsorban szereplő cégek közül 30 a feldolgozóiparban, 10 a kereskedelemben tevékenykedett. A TOP 10-be csak feldolgozóipari és kereskedelmi társaságok kerültek be 7:3 arányban.

2021-ben a megye nettó árbevételének 62,5 százalékát a TOP 50 produkálta, ami az előző évhez képest 0,3 százalékos növekedés. Kilenc olyan társaság volt, amelynek éves nettó árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintot.

A megyei TOP 50 nettó árbevétel alapján felállított listáját a balassagyarmati MAHLE Compressors Hungary Kft. vezeti. Második a salgótarjáni Mitsuba Hungary Kft., harmadik a berceli Nidec GPM Hungary Kft.

A legtöbb dolgozót is a MAHLE alkalmazza, dobogós a salgótarjáni Wamsler SE Tűzhelygyár és a rétsági HI-LEX Hungary Kft.

Nógrádban tavaly a munkavállalók 50,6 százaléka az 50 legnagyobb cégnél dolgozott. Az 50 vállalkozásból csak egy foglalkoztatott 500-nál több embert.

Valamennyi dolgozóra vonatkoztatva, a bruttó átlagkereset átlagosan 11 százalékkal emelkedett, így a megyei bérek nem távolodtak tovább az országos átlagtól, de a nógrádi dolgozók 2021-ben és 2020-ban is az országos átlag 71,8 százalékát keresték.

Kitér az elemzés az export bevételekre is, ami ágazati szempontból rendkívül koncentrált: a feldolgozóiparhoz köthető az értékesítés 91,5 százaléka. Ezen belül 35,1 százalék a járműgyártás, de jelentős még a gép, berendezés gyártása, és a gumi-, műanyagtermék gyártási ágazatok külpiaci tevékenysége is, részesedésük 15-15 százalék körül mozgott.

Az összesítést a 2021. május 31-én társaságiadó-bevallás beadására kötelezett 3254 társas vállalkozás adataiból készítették el. Eszerint a vállalkozások összesen 436 milliárd 747 millió forintos nettó árbevétele 10 százalékkal meghaladta a 2020. évi összeget, ami a koronavírus-járvány okozta válság utáni gyors helyreállítást mutatja. A megye csekély gazdasági súlyát érzékelteti, hogy a vállalkozások által kimutatott nettó árbevétel az országos érték 0,4 százalékát adta - emlékeztettek.

A 42 milliárdos jegyzett tőke 55,3 százaléka volt külföldi tulajdonban, ami 2020-hoz képest 1,4 százalékpontos növekedés volt. A külföldi tőke nagy része kis számú, de tekintélyes jegyzett tőkével rendelkező adózóhoz köthető, Nógrád megyében a vállalkozások túlnyomó többsége teljes egészében belföldi tulajdonban van.

Helyi hírekgazdaságNAV