2022.11.29, Kedd
Tűzoltók gyakorlatoztak a szécsényi művelődési központban
Fotó: Kapás Márton tű. főhadnagy

Tűzoltók gyakorlatoztak a szécsényi művelődési központban

mti

2022.10.14. 17:47

A Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyismereti és szituációs begyakorló gyakorlatot tartott Szécsény és Balassagyarmat hivatásos tűzoltóinak szerda délelőtt Szécsényben, a Krúdy Gyula Városi Művelődési Központban.

Hirdetés

A feltételezés szerint a művelődési ház színpadi részén üzemelő nagy teljesítményű lámpák egyike elektromos meghibásodás miatt meggyújtotta a színpadon elhelyezett díszleteket. A nagy mennyiségű éghető anyag és az oxigén jelenléte gyors tűzterjedést tett lehetővé, így a lángok több irányba is továbbterjedtek. A dolgozók megkezdték a tűz oltását kézi tűzoltó készülékekkel, de a keletkező hő és füst miatt ez nem járt sikerrel. Ezt követően elhagyták a létesítményt, majd jelezték az eseményt a 112-es segélyhívószámon. 

A gyakorlat helyszínére tíz tűzoltó vonult két gépjárművel. Odabent a szervezők a tüzet villogó piros, a füstöt villogó kék fényekkel imitálták. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat két vízsugárral fékezték meg. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan a mentési csoportot alkotó tűzoltók átvizsgálták az épületet, és magatehetetlen, sérült emberek után kutattak. A gyakorlat több mint egy órán át tartott, a beavatkozók a színházak, művelődési házak, filmszínházak, valamint a tömegek befogadására alkalmas létesítményekben keletkezett tüzek oltásának sajátosságaira fókuszáltak. Zárásként a gyakorlat vezetője szóban értékelte az állomány munkáját beosztásaiknak megfelelően.