2024.03.29, Péntek
Fotóalbummal ünneplik Hollókő 35 éves világörökségi tagságát
Pixabay

Fotóalbummal ünneplik Hollókő 35 éves világörökségi tagságát

mti

2022.10.06. 17:18

Az UNESCO idén 35 éve nyilvánította a világörökség részévé Hollókőt, az évfordulóra fotóalbumot adtak ki. A Hollókő szíve-java - Értékek, szépségek és élmények az élő világörökségi faluról című kiadványt csütörtökön mutatták be Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád megyei falu önkormányzata.

Hirdetés

Az UNESCO 1987. december 11-én vett fel elsőként magyarországi helyszíneket világörökségi listájára: Budapest Duna-parti látképe és a budai Várnegyed mellett Hollókő kapta meg a jeles címet - írták a közleményben.

Úgy fogalmaztak:

a kivételes kötet az alig 330 lelket számláló, világhírűvé vált Nógrád megyei palóc falu múltjába és jelenébe, épített örökségébe és most is elevenen élő hagyományaiba egyaránt betekintést enged.

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere szavait idézik, aki a bemutatón kiemelte, hogy őseik olyat alkottak az évszázadok során, amelynek köszönhetően a műemlékes szakemberek segítségével Hollókő az első jelölésnél felkerült az UNESCO világörökségi listájára, ráadásul az első önálló faluként a világon.

Az utóbbi két évtizedben kiszolgáló létesítményekkel, a helyi kultúrára építő új attrakciókkal, látnivalókkal fejlesztették a falut. Idén megvalósult a vár rekonstrukciója is, kiállítással, élettel töltötték meg a hollók sziklájára épült erődítményt, így jelen van Hollókőn a késő középkori falukép és a XIV. századi berendezésű vár szellemisége.

A polgármester a helyieknek megélhetést biztosító, de komfortjában modern, hagyományait megőrző, látnivalóiban újszerű településnek nevezte Hollókőt.

A Hollókő szíve-java - Értékek, szépségek és élmények az élő világörökségi faluról című kiadványt hollókői néptáncosok előadásával mutatták be, a rendezvényen felvonultatták a helyi gasztronómiai ínyencségeket is.

Helyi hírekHollókőUNESCO