2022.12.02, Péntek
Az 1705-ös országgyűlésre emlékeznek Szécsényben
Georg Philipp Rugendas: Kuruc lovaskatona (Wikimedia)

Az 1705-ös országgyűlésre emlékeznek Szécsényben

mti

2022.09.30. 16:01

Az 1705-ös országgyűlésre emlékeznek a Nógrád megyei Szécsény városában hétfőn a Kubinyi Ferenc Múzeumban - tájékoztatta az MTI-t a múzeum igazgatója.

Hirdetés

Limbacher Gábor elmondta: II. Rákóczi Ferenc szécsényi országgyűlésének 317. évfordulója alkalmából mintegy száz diákot hívtak meg, hogy közösen elevenítsék fel a Rákóczi-szabadságharc eszmeiségét, és a vezérlő fejedelem szellemiségét, máig ható szabadságeszményét.

A múzeum kastélyparkjában az iskolások a kuruc vitézek segítségével rövid hadgyakorlaton vesznek részt. Megkoszorúzzák a kastély főbejáratánál lévő emléktáblát, köszöntőt mond Limbacher Gábor és Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója.

A koszorúzást a seregszemle követi, a "fejedelem" a kastélyablakból tartja majd meg beszédét - közölték a szervezők. Ezután vonulnak be a császári katonák, és megkezdődik a csatajáték, a program a győztes kuruc seregek elvonulásával ér véget. Az ünnepségen a történelmi hagyományőrző Szent László Vitézei közreműködnek.

Helyi hírekSzécsény1705-ös országgyűlés