2024.04.25, Csütörtök
A HPV okozta betegségek megelőzhetők!
Illusztráció: Pexels

A HPV okozta betegségek megelőzhetők!

Nógrád Kormányhivatal

2022.09.09. 15:22

A HPV - azaz a Humán Papilloma Vírus - okozta fertőzés az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, a vírus egyes típusai bizonyos méhnyakrák fajták kialakulásában jelentős szerepet játszanak. A mértékadó nőgyógyász szakemberek szerint lényegében HPV fertőzés nélkül nincs, vagy csak elenyésző számban fordul elő méhnyakrák. A Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete kiemelt feladatának az elsődleges (HPV elleni védőoltás) és másodlagos (méhnyak szűrés) megelőzés fontosságának hangsúlyozását minden létező fórumon keresztül.

Hirdetés

Magyarországon évente átlagosan 1500 új méhnyakrák esetet regisztrál az egészségügyi ellátórendszer, a daganatos megbetegedésben évente mintegy 4-500 nő veszíti életét. A méhnyakrák a fiatal (15-45 éves) nők között a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, de fontos kiemelni, hogy ez a rosszindulatú betegség 10-15 év alatt, lassan fejlődik ki. Hosszú ideig tünetmentes, panaszokat csak előrehaladott állapotban okoz, mindezekkel párhuzamosan korai stádiumban felfedezve nagyon jól gyógyítható. Az egyéni felelősségvállalás részeként fontos a HPV fertőzések elleni védekezésben az egészséges életmód (megfelelő táplálkozás, mozgás, dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás mellőzése), a megfelelő testi higiéné, a monogám párkapcsolat, az oltás igénybevétele, továbbá az ingyenesen elérhető szűrővizsgálatokon való részvétel.

Magyarországon átfogó méhnyakrák-megelőzési program működik, melynek alappillérei az oltás (megelőzés) és a korai felismerés (szűrések). A kormány döntése által a humán papillomavírus elleni védőoltás kötelezően felajánlandó, választható védőoltásként került be 2014 őszén a magyar védőoltási rendszerbe. Az oltást a 12. életévüket betöltött, az általános iskola hetedik osztályát megkezdett lányok, és a 2020/21-es tanévtől már a fiúk is igénybe vehetik térítésmentesen, önkéntes alapon, iskolai kampányoltás keretében. A HPV fertőzés okozta problémák és szövődmények értelemszerűen akkor előzhetőek meg leghatékonyabban, ha az oltást a serdülők a nemi élet megkezdése előtt kapják meg.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal az érintetti kör szüleit az iskola-egészségügyi szolgálatok védőnőivel együttműködve minden évben több csatornán keresztül (szülőértekezletek tucatjain megjelenve, iskolákba megküldött írásos tájékoztatók kihelyezésével, közösségi média felhasználásával) tájékoztatja a lehetőségről, részletes információt szolgáltatva az oltásról, tisztázva a nyitott kérdéseket. Az oltás felvételéhez szülői beleegyező nyilatkozat szükséges.

Az idei tanévben is térítésmentesen kaphatják meg a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányok és fiúk. Nógrád megyében az elmúlt tanévekben az érintett 7. osztályos tanulók, több mint 70 százaléka kapta meg a védőoltást. Amennyiben az ön gyermeke az érintett korosztályba tartozik, adja meg az esélyt neki, hogy felnőttként ne alakuljanak ki nála a HPV fertőzéssel összefüggő daganatok (méhnyakrák, pénisz rák, végbélrák, egyes szájüregi rákok) illetve a kellemetlen nemi szemölcsök. Az oltásról szóló nyilatkozatokat az iskolában kell leadni 2022. szeptember 12-ig bezárólag.

Amennyiben a döntéshez további információkra van szüksége, a Magyar Tudományos Akadémia által működtetett honlap ide vonatkozó cikkét ajánljuk figyelmébe.

Helyi hírekHPVméhnyakrák