2022.10.07, Péntek
Tíz bemutatót, ötven előadást kínál a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház
illusztráció - Unsplash

Tíz bemutatót, ötven előadást kínál a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

mti

2022.08.08. 17:34

Tíz bemutatót, ötven előadást és 11 bérletet kínál az új évadban a Zenthe Ferenc Színház - hangzott el az évadnyitó társulati ülésen hétfőn Salgótarjánban.

Hirdetés

A nagyszínpadon négy bemutató lesz, három premiert a kamaraszínpadon mutatnak be, három darabot adnak elő a Felolvasószínházban és hat szóló előadás is műsoron lesz a szeptember 21-én induló évadban.

Simon Lajos, a színház igazgatója elmondta: más színházakkal ellentétben a Zenthe nem állt le, 42 előadást játszik a a nyáron, és - idén másodszor - háromhetes rendezvénysorozatot is szerveztek Zenthe Nyár címmel.

Kilenc előadással szerepelnek a Déryné Programban, a Lázár Ervin Programban 3100 gyereknek mutatták be az Ágacska című mesejátékot.

Beszámolt arról is, hogy a X. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon Ágoston Péter Szarvas város díját nyerte el Az ördögben nyújtott alakításáért, Vándor Éva, a Zenthe Színház tagja pedig örökös tagja lett a Halhatatlanok Társulatának.

Az előző évadban Pásztón és Szécsényben is új értékesítési pontot nyitottak, és a nehéz időszakban is valósultak meg fejlesztések, Salgótarján 12 millió forintos támogatásával új raktárcsarnoka van a színháznak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 25 millió forintos támogatásából pedig a KultPont kávézó és új színjátszóhelyként a kamaraterem készült el - ismertette az igazgató.

Simon Lajos szólt arról is, hogy szigorú gazdálkodást folytat a színház, mert a járvány okozta, görgetett problémákat még tetézi az infláció és az energiaárak növekedése is. A járvány miatt 252 előadás maradt el, nettó 260 millió forint jegyárbevétel esett ki, de a 24 fős társulatban nem váltak meg senkitől.

A gazdálkodásról a következő hetekben egyeztetnek az önkormányzattal - tette hozzá.

Van kihívás, de a 2022/23-as évadot sikerült méltó színvonalon összeállítani - fogalmazott Simon Lajos.

Sándor Zoltán művészeti vezető, Susán Ferenc produkciós igazgató és Orosz Dániel értékesítési menedzser az eseményen arról tájékoztattak, hogy a 2021/22-es évadban 105 vendégjátékot adtak, 35 ezer kilométert tettek meg, szerepeltek például Siófokon, Nagykanizsán, Budapesten, Cegléden, Lendván, Dunaszerdahelyen, vagy Temesváron is.

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere azt emelte ki, hogy a színház erősíti a megyeszékhely jó hírnevét. Hozzátette: az év végén lejár az állam és az önkormányzat közötti, első közös működtetési megállapodás, a következő hónapokban ennek megújításán dolgoznak.

Helyi hírekZenthe Ferenc Színházelőadás