2024.04.19, Péntek
Vadriasztó prizmák a 22-es számú főúton
police.hu

Vadriasztó prizmák a 22-es számú főúton

Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

2022.06.12. 07:42

A vadelütéssel végződő közúti közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében Nógrád megyében is vadriasztó prizmákat helyeztek el a szakemberek.

Hirdetés

A Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság által beszerzett kétszáz vadriasztó prizmából a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közreműködésével 2022. június 10-én Salgótarján külterületén, a 22-es számú főúton 80 darabot helyeztek ki. A hatóság tagjai a prizmákat olyan útszakaszokon erősítik a terelőoszlopokra, ahol az utóbbi időszakban több alkalommal fordult elő vadelütéssel járó közúti közlekedési baleset - írja a police.hu.

A kék fóliás optikai vadriasztó prizmák az érkező járművek fényszóróinak a fényét megtörik és bevetítik arra a területre, ahol a vadak mozognak, így a jármű elhaladásakor egy stabil optikai riasztókerítés jön létre, ami várhatóan elriasztja őket a közúti forgalomtól. Az optikai terelőoszlopra rögzített eszköz tartósan ellenáll a környezeti hatásoknak, a nagy hőingadozásnak, a magas hőmérsékletnek és a napsugárzásnak, egyéb időjárási viszontagságoknak, valamint a sózás maró hatásának is.

A telepített eszközök - a szakemberek reményei szerint -, segítik majd a vadelütéssel végződő közúti közlekedési balesetek számának csökkentését.

Helyi hírektermészetvédelemMagyar Közút Nonprofit Zrt.Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság