2022.12.04, Vasárnap
Tűzoltóverseny Bélapátfalván, a balassagyarmatiak is jól szerepeltek
Cikk, Fotók: Nagy Csaba tű. fhdgy - Heves MKI

Tűzoltóverseny Bélapátfalván, a balassagyarmatiak is jól szerepeltek

Katasztófavedelem, Nagy Csaba tű. fhdgy - Heves MKI

2022.06.05. 17:48

Tűzoltó Szakmai Vetélkedőt szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megye hivatásos tűzoltó-parancsnokságainak részére, a megmérettetésen a salgótarjáni és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók is részt vettek.

Hirdetés

A beavatkozó állomány tagjai kedden a bélapátfalvai ipari parkban adtak számot felkészültségükről, a terület ideálisnak bizonyult arra, hogy épített környezetben a szervezők különböző káresetek helyszíneit élethűen berendezzék a lánglovagoknak.

Az eseményt Plachi Péter tűzoltó ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki bajtársias és fair vetélkedőt kívánt a megjelent Nógrád megyei és az egri, gyöngyösi és hatvani hivatásosoknak. Minden egység egy teljes rajjal, hat fővel képviselte a tűzoltóságát, összesen harminc tűzoltó mérte össze tudását. 

A versenyen a tűzoltás vezetésére jogosult kollégák, a beosztott tűzoltói állomány és a gépjárművezetők különböző elméleti kérdésekre válaszoltak a szakmai teszten. Ezt követték a gyakorlati feladatok, a rajoknak elsőként egy mélyből mentési feladatot kellett megoldaniuk. Egy fabábut – mely a sérültet szimbolizálta – egy közel 6 méter mély aknában meg kellett keresniük, hordágyra rögzíteniük, majd létrákon keresztül felhozniuk.  Ezt több vezetéstechnikai próba is követte, a gépjárművezetők terelőkúpok között szlalomoztak, tolattak, továbbá egy kötélre rögzített követ is át kellett helyezniük menet közben a sofőr mellett ülő parancsnoknak egy vékony oszlopról egy másikra úgy, hogy az ne essen le. A következő próbatétel favágási gyakorlat volt, először egy közel 10 centiméter széles hasábot kellett levágni a fűrészesnek, az elemnek egy mintába bele is kellett férnie, majd mérés nélkül egy méter hosszúságúra kellett vágni a kihelyezett farönköt. A tűzoltók felkészültségét mutatja, hogy volt olyan csapat is, melynek fűrészese pontosan száz centiméterre szabta a fát. A következő feladat egy műszaki mentés volt veszélyes anyag jelenlétében, a szervezők egy vasúti baleset helyszínét rendezték be, ahol a versenyzőknek egy embert ki kellett menteni a jármű alól, a beavatkozást az is nehezítette, hogy a közelben minden csapatnak más veszélyes anyagot kellett beazonosítania és a veszélynek megfelelően beöltöznie. Az utolsó feladat egy komplex mentési és tűzoltási feladat volt. A rajoknak újra a földfelszín alá kellett lehatolniuk, sötét, füsttel telített, pinceszerű folyosókon megkeresték a tűzfészket imitáló villogó lámpákat, eloltották a lángokat, gázpalackot kerestek meg, majd egy silóban rekedt embert is ki kellett menteniük mentőkötelek és létrák segítségével. 

A szakmai versenyek az állomány elméleti és gyakorlati felkészültségét hivatottak felmérni, illetve fejleszteni. A versenyzők a hivatásuk gyakorlásához szükséges szakmai tudásukról, elméleti és gyakorlati feladatok megoldásán keresztül adtak számot, a bírók a védőruhák és szakfelszerelések helyes használatát, a mentések és a tűzoltás helyes mozzanatainak összehangoltságát, illetve az egységes csapatmunkát figyelték és pontozták a vetélkedőn.  A tét pedig az volt, hogy a legjobban szereplő csapatok képviselhetik megyéjüket az Országos Szakmai Vetélkedőn. 

A szoros versenyen a csapatok az alábbi helyezéseket érték el:

1. Hatvani Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

2. Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

3. Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

4. Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

5. Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Az okleveleket, az első csapatnak kijáró vándorserleget és a kategóriák győzteseinek járó díjakat Papp Zsolt tűzoltó alezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője adta át, megköszönve a rengeteg munkát, mellyel a versenyre készültek a tűzoltók. 

A legjobb gépjárművezetőnek járó díjat Sebák István tűzoltó főtörzsőrmester (Gyöngyösi HTP), a legjobb beosztott tűzoltónak járó díjat Marton Benedek tűzoltó őrmester (Egri HTP), a legjobb irányítónak járó díjat pedig Nádasi Dávid tűzoltó hadnagy (Hatvani HTP) vette át.

 

Helyi hírekBélapátfalvatűzoltóság