2024.03.19, Kedd
Medvét láttak Acsa határában – kerülni kell a környékbeli erdőket
Illusztráció/pexels.com

Medvét láttak Acsa határában – kerülni kell a környékbeli erdőket

magyarepitok.hu

2022.05.25. 16:43

A Pilisi Parkerdő vizsgálata megerősítette, hogy valóban barnamedve járt a térségben.

Hirdetés

Egy autós jelezte az Acsai Közös Önkormányzati Hivatalnak, hogy május 25-én reggel egy magányosan kóborló barnamedvét látott az Acsa és Püspökhatvan közötti úton. A Pilisi Parkerdő szakemberei a helyszínre siettek és a nyomokból egyértelművé vált, hogy valóban medve járt az érintett körzetben. Haladéktalanul értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársait. A két szervezet szakemberei közösen folytatják a terület átvizsgálását.

Annak érdekében, hogy követni tudják a ragadozó mozgását és meg tudják határozni pontos hollétét, vadkamerákat helyeztek ki, a hivatásos vadászok és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai pedig naponta, rendszeresen ellenőrzik a területet. A szakemberek azt javasolják, hogy a kirándulók jelenleg kerüljék el az Acsa és Püspökhatvan környéki erdőségeket – áll a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság - Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

Ám ha valaki mégis találkozna barnamedvével, a követkző viselkedési szabályok betartását javasolják:

 

  • A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.
Helyi hírekPilisi Parkerdő Zrt.Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságmedveészlelés