2022.08.11, Csütörtök
Jövő hétvégén veszi kezdetét a Salgó Rally Salgótarjánban és környékén
Illusztráció, pixabay.com

Jövő hétvégén veszi kezdetét a Salgó Rally Salgótarjánban és környékén

MTI

2022.03.18. 16:06

A március 18-án szombaton sorra kerülő Orfű-Rallyval kezdődik meg hivatalosan a magyarországi ralis idény, de az eseményen csak a Rally2 és a Rally3 kategória indulói versenyeznek, az élvonalba tartozó, vagyis a Rally1-es párosok tesztelésre használhatják a viadalt.

Hirdetés

2022-ben Orfűn kezdődik a hazai rallys szezon. Az Orfű Rally a Rally2, a Rally3 és a Historic szezonnyitója lesz március 18-19 között, amely során két klasszikus mecseki pálya szerepel a programban. A Rally2-re és a Historicra összesen hat, míg a Rally3-ra négy gyorsasági vár.

Ezt követően pedig március 25-26. között a Mercarius országos ralibajnokság első futamát, a Salgó-Rallyt jövő hétvégén rendezik majd Salgótarjánban és környékén a Rally1 és az ORC számára. A salgótarjáni szezonnyitón három szakasz szerepel három körben a programban, összesen pedig 104,1 versenykilométer vár az indulókra.

Az abszolút élmezőny tagjai közül többen is beneveztek az orfűi versenyre, hogy tesztelni tudják a technikát. Közülük is talán a legnagyobb név a 2020-ban kategóriagyőztes, 2019-ben a nyíregyházi Európa-bajnoki futamot megnyerő Turán Frigyes, aki az idén régi-új navigátorával, Farnadi Ágnessel vág neki a bajnokságnak.

Az orfűi rendezvény kapcsánTurán Frigyes elmondta:
"Nagyon várjuk az Orfű-ralit, amely számunkra egy valós versenykörülmények között zajló tesztfutam lesz, így az értékelésbe természetesen nem számít bele az eredményünk". A Shell Helix Ultra csapat versenyzője hozzátette, jó pályákon, két klasszikus mecseki gyorsaságin tesztelhetnek majd három körben, így ki tudják próbálni, milyen munkát végeztek az előző év vége óta a Volkswagen Polo GTI R5 versenyautón.

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke kiemelte, az utánpótlás szempontjából különösen fontos verseny az orfűi, mert a Rally2-ben és a Rally3-ban is sok tehetséges fiatal versenyzőpáros áll rajthoz, nekik pedig minden futamra szükségük van a fejlődéshez.

"Ugyanakkor a hazai élmezőny szempontjából is kiemelt jelentőségű ez az esemény, sokan ugyanis itt próbálják majd ki az új, vagy a téli szünetben tovább fejlesztett autójukat, esetleg az új navigátort, csapatot" - mondta az MNASZ elnöke, aki hozzátette, Orfűn mindig jó hangulatú, remek versenyeket sikerült rendezni, és biztos abban, hogy ez most sem lesz másképp.

Az Orfű-ralira a Rally2-es és a Rally3-as kategóriában is 46-46 páros nevezett be, előbbi géposztály indulóira 76 kilométernyi, utóbbiéra pedig 50 kilométernyi gyorsasági szakasz vár szombaton.

Tesztelési szándékkal több mint 20 páros indul a bajnoki élmezőnyből, nekik szintén a 76 kilométeres versenytávot kell teljesíteniük.

Helyi hírekOrfűSalgó rallyrallyversenySalgótarján