2024.04.25, Csütörtök
Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok Balassagyarmaton
Illusztráció: Pixabay

Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok Balassagyarmaton

mti

2022.02.24. 16:12

Tizenegy előadást mutatnak be Balassagyarmaton a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon péntektől vasárnapig. Az amatőr színházi mozgalom seregszemléjét 38. alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei városban.

Hirdetés

Medvácz Eszter szervező az MTI-nek szerdán elmondta: 11 csoport lép fel, budapesti, bajai, inárcsi, székesfehérvári, pécsi, celldömölki,  debreceni és füleki társulatok mutatkoznak be a háromnapos, ingyenesen látogatható fesztiválon.

A színjátszó napoknak helyet adó Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szobaszínházában és kamaratermében mutatják be az előadásokat.

A fesztivált a füleki Apropó Kisszínpad Remixált Mikszáth című darabjával indítják, ilyen módon is tisztelegve a rendező intézmény névadója, a 175 éve született Mikszáth Kálmán előtt. A Felvidéki Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál fődíját 2021-ben elnyerő társulat három Mikszáth-elbeszélést dolgozott egy előadásba.

Szombaton és vasárnap a zsűri nyitott szakmai műhelybeszélgetésen értékeli az előző napi előadásokat a Horváth Endre Galériában. A zsűri elnöke Ascher Tamás Kossuth-díjas rendező, tagja Szűcs Katalin Ágnes és Regős János rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke.

A balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztivállá vált, majd 1983-tól több napos, nemzetközi nem hivatásos színjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja, így a műfaj jellegénél fogva több produkció bemutatására és résztvevő meghívására nyújt lehetőséget. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.

Helyi hírekszínházBalassagyarmat