2024.03.19, Kedd
Magyar kultúra hete: egy Salgótarjáni színház is előadást tart Szatmárnémetiben
Illusztráció, pixabay.com

Magyar kultúra hete: egy Salgótarjáni színház is előadást tart Szatmárnémetiben

MTI

2022.01.19. 17:06

Egy év kényszerű kihagyás után ismét megrendezik a magyar kultúra hetét Szatmárnémetiben. Az immár 15. alkalommal megszervezett programsorozat Egycsillagú égbolt címmel január 21-től 28-ig tart.

Hirdetés

A kiemelt téma a szülőföldön megmaradás. Az Ady Endre Társaság által szervezett esemény keretében színházi előadások, képzőművészeti kiállítások, koncertek is lesznek - mondta a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős kormánybiztos az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Petneházy Szabolcs Attila leszögezte: a szülőföldön megmaradás fontos záloga a magyar nyelv ápolása, ezért tűzte ki célul az Ady Endre Társaság 2006-ban, hogy a magyar kultúra napjához, január 22-höz kapcsolódva rendezvénysorozatot tart.

Mint elhangzott, a programsorozat nulladik napján, január 21-én a Déryné Társulat Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című darabját adja elő. Másnap, a magyar kultúra napján nyílik meg Józsa Judit kerámia- és szobrászművész kiállítása, előadóestet tart Tóth Páll Miklós színművész, az Ady Endre Társaság elnöke, Nédó Olga hegedűművész pedig gálakoncertet ad.

Január 23-án vasárnap a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában láthatják a szatmárnémeti nézők Sütő András Advent a Hargitán című darabját.

A kormánybiztos a programok sorából kiemelte Fabók Mancsi bábszínházának műsorát, valamint a napokban megalakulása 130. évfordulóját ünneplő Szatmárnémeti Északi Színház társulatának előadásait.

A rendezvények helyszíne a színház, az Iparos Otthon, valamint a Filharmónia épülete. A programok maszkban látogathatók, az előadások a koronavírus-járvány miatti romániai óvintézkedések miatt csökkentett nézőszám előtt zajlanak. A programok közül számos ingyenes.

Helyi hírekA magyar kultúra napjaZenthe Ferenc Színház