2024.03.19, Kedd
Felújított katolikus templomot adtak át Nógrádszakálon

Felújított katolikus templomot adtak át Nógrádszakálon

mti

2022.01.21. 16:13

Átadták a felújított Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplomot csütörtökön Nógrádszakálon; a beruházás mintegy 110 millió forintból készült el.

Hirdetés

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a templomban tartott ünnepségen hangsúlyozta, a kormány a helyben maradást segíti a kistelepüléseken elkészülő beruházások támogatásával.

Soltész Miklós elmondta, Nógrád megyében 44 településen több mint 70 templom újult, újul meg. Ez erősíti a közösségeket, és a felújítások munkát is adnak - tette hozzá.

A nógrádszakáli templomban található annak a 15 harangnak az egyike, amelyeket még a török hódoltság alatt öntöttek. A felújítás két ütemben készült el, egyebek mellett lecserélték a lábazati vakolatot, megtörtént a teljes tetőhéjazat és a bádogrendszer cseréje is.

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a neogótikus épület kisugárzással rendelkezik, és csodákat rejt, ugyanakkor sok nehézséget okozott a kivitelezőknek.

"Templomaink nemcsak biztonságot és lelki feltöltődést adnak", de közösséget is teremtenek - mondta Balla Mihály, hozzátéve: a templomok révén minden településen van egy biztos pont, amit kicsit értékvesztett, zűrzavaros világunk nem mindig tud megadni.

Radvánszky Judit (MSZP) polgármester köszönetet mondott a kormánynak a megújulást, fejlődést jelentő beruházásért, és azért is, hogy az elmúlt években közel 100 millió forinttal segítették a falut. Mint mondta, ebből a pénzből megújult a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő, ahová új eszközöket is beszereztek, falubuszt vásároltak, és elvégezték az óvoda energetikai korszerűsítését.

Az ünnepi szentmisét Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke celebrálta, ő áldotta meg a felújított templomot, és annak használóit.

Helyi hírekNógrádszakáltemplom