2024.04.24, Szerda
Életet menthet a szén-monoxid-érzékelő: két helyszínre is kiszálltak a megyei tűzoltók
Illusztráció: Pixabay

Életet menthet a szén-monoxid-érzékelő: két helyszínre is kiszálltak a megyei tűzoltók

nograd.katasztrofavedelem.hu

2022.01.30. 09:40

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő Alsópetényben, egy Petőfi úti családi házban szerda este. A rétsági hivatásos tűzoltók a helyszín rekonstruálása után vizsgálták a levegő összetételét és kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét. Az egység felszólította a lakókat, hogy fűtőberendezésüket annak felülvizsgálatáig ne használják. Személyi sérülés nem történt.

Hirdetés

Rosszullétre panaszkodtak egy családi ház lakói Szécsényben, a Ferenczy Teréz úton tegnap késő éjjel. A helyi hivatásos tűzoltók átszellőztették a házat, a gázkazán közelében méréseket végeztek, és magas koncentrációban kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. Az épületben szén-monoxid-érzékelő nem volt elhelyezve. A házban lakó négy embert a mentők kórházba szállították.

Valamennyi nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, hiszen ha nem jó a szellőzés, ezek a berendezések elhasználják a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid. A mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is. 

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

Helyi hírekAlsópeténySzécsénytűzoltószén-monoxid-érzékelő