2024.04.19, Péntek
A legmodernebb megoldásokkal újult meg Nógrád megye impozáns temploma
Fotók: magyarepitok.hu

A legmodernebb megoldásokkal újult meg Nógrád megye impozáns temploma

magyarepitok.hu

2021.12.27. 08:01

A Cemix Hungary különleges terméke egyetlen munkafolyamattal váltja ki a glettelést, a műanyag szálazást, majd újabb glettelést – így komoly megtakarítást hoz a költségekben és a munkában is. Megnéztük, hogy működött a Renti az eszközt először alkalmazó DOR-PET számára Nógrádszakálon.

Hirdetés

Nógrád megyében mintegy 700 millió forintból 51 templom újul meg. A program keretében végezte el a nógrádszakáli katolikus templom felújítását a DOR-PET ÉPKER Bt. a Cemix Hungary Kft. termékeinek alkalmazásával. A projekt részleteiről a két vállalat segítségével tájékozódtunk.

Fotók: magyarepitok.hu


Az új vakolat teremtette meg falak kiszáradásához a lehetőséget

Az Ipoly mentén fekvő település templomán a homlokzati munkálatokat idén nyáron kezdte el a kivitelező. „A meglévő homlokzat a munkák kezdetén nagyon rossz állapotban volt” – árulta el lapunknak Oláh Richárd, a DOR-PET ÉPKER Bt. ügyvezetője.

„A falak felvették a csapadékvizet, viszont a korábbi technológiánál használt, rosszul megválasztott lábazati, illetve homlokzati anyagok bezárták a nedvességet, nem engedték azt kitemperálni a falakból.”

Ennek megfelelően a templom lábazati vakolatát teljes egészében lecserélték a Cemix által biztosított Eurosan szárító vakolat alkalmazásával. Sőt, 2 méter magasságig a homlokzati vakolatot is leverték, és a Cemix receptúrája alapján újravakolták. „Ezzel biztosítottuk a falakban lévő nedvesség kiszáradási lehetőségét” – mutatott rá Oláh Richárd. „A homlokzat többi részén lokálisan, a meglazult homlokzati részeken végeztünk vakolatcserét szintén a Cemix által ajánlott termékekből.”


Folyamatos jelenlét garantálta a minőségi munkát

Az ügyvezető arra is kitért, hogy a megfelelő építőanyagok kiválasztásánál, illetve a homlokzati állapot előzetes felméréséhez a Cemixtől kértek laborvizsgálatot. „Emellett ajánlatot kértünk tőlük arra a technológiára és receptúrára, amivel garantálni és szavatolni lehet az újonnan felújított homlokzat hosszú, minőségi élettartamát.”

Szavaiból kiderült, mind a pontos kiszállítások, mind a szolgáltatások tekintetében elégedettek a partnerrel. „A Cemixes kollégák folyamatos jelenléte – a szakítópróbák végzése, illetve a beépített, használt anyagok ellenőrzése - is garantálta a megfelelő technológia használatát.”

A két cég remek együttműködését a Cemix Hungary részéről Papp Zoltán is méltatta, aki az építőipari gyártó regionális projektmenedzsereként volt érintett a templom felújításában. „Kifejezetten szeretünk a DOR-PET Bt.-vel dolgozni, mert remek minőségű munkájuk van, ami számunkra is fontos. Nem véletlen, hogy számos projektben, iskolák, óvódák, bölcsődék és családi házak projektjein is dolgoztunk már együtt. Kicsit több is ez, mint üzleti kapcsolat, a kölcsönös tiszteletnek köszönhetően.”


A műemlékeknél ezért nyerő megoldás a Renti

Ráadásként kiemelte, hogy a kivitelező egy olyan Cemix-anyaggal dolgozott Nógrádszakálon, amelyet korábban nem alkalmazott. „A Renti egy szálerősítésű homlokzati glettelő anyag. A lényege, hogy olyan tapadó szilárdsága van, ami miatt még a műanyagbázisú festéken is megtapad” – hangsúlyozta a projektvezető.

Hozzátette, ennek azért van jelentősége, mert a kivitelezők alapesetben a régi templomok és egyéb műemlékek falfestésére három réteget kénytelenek felvinni: glettelést, műanyag szálazást, majd újabb glettelést.

„A Renti simító vakolat ezzel szemben egyetlen réteggel megoldást ad. Mivel ez a termékünk egyedülálló a piacon, nagyon sok műemlékjellegű épületnél keresik, hiszen sok munkát takarítanak meg vele, és összességében olcsóbb is.”

Mivel a DOR-PET ezt korábban nem alkalmazta, a Cemix létrehozott egy mintát az építkezésen. Ezt a kivitelező szakemberei megvizsgálták, és látva a tapadószilárdságát az alkalmazása mellett döntöttek. A beruházásban az Eurosan szárító vakolat, valamint a Renti javító habarcs alkalmazása mellett a Silicon Top homlokzati festéket használták a Cemix termékei közül.


A pásztói plébánián nyert tapasztalatok segítettek

A templom felújítása során a teljes tetőhéjazat, illetve bádogrendszer cseréje is megtörtént, a fedélszék megerősítésével, stabilizálásával. „A meglévő, megmaradó tetőszerkezeti anyagokat megtisztítottuk bárdolási technológiával, majd impregnáltuk” – vette vissza a szót a kivitelező ügyvezetője, Oláh Richárd. „Az újonnan beépített faanyagokat szintén felületkezeltük.”

Az ügyvezető a beruházás legnagyobb kihívásaként a templomtorony állványozását nevezte meg. „A templomtorony állványát részben a meglévő homlokzati állványra, de a hátsó részét a felújítás alatt álló tetőszerkezetre kellett ráterhelni. Komoly kihívás volt még a torony bádogozásának felületkezelése is, amit alpintechnológiával oldottunk meg” – derült ki szavaiból. A hatékony munkát segítette, hogy a szintén Nógrád megyei Pásztón, a 350 éves plébánia felújítása során hasonló technológiával végezték a felújítás munkálatokat.

Oláh Richárd a beszámoló zárásaként örömét fejezte ki amiatt, hogy mind a megrendelő, mind a helyiek részéről pozitív visszajelzéseket kaptak, és külön köszönetet mondott azért, hogy a számukra fontos térségben egy jelentős munka elvégzésére kaptak lehetőséget.

Galéria

Helyi hírekNógrádszakálépítőipari gyártóktemplomfelújításCemix Hungary Kft.