2024.04.20, Szombat
Megyei katasztrófavédelmi ellenőrző gyakorlat Pásztón
katasztrofavedelem.hu

Megyei katasztrófavédelmi ellenőrző gyakorlat Pásztón

nograd.katasztrofavedelem.hu

2021.11.27. 06:36

Területi szintű ellenőrző gyakorlatot szervezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a pásztói, a bátonyterenyei, a salgótarjáni, a szécsényi és a gyöngyösi hivatásos tűzoltóknak Pásztón, egy gumiipari üzem területén.

Hirdetés

A feltételezés szerint a kettes számú üzem és a magas raktár közötti előtérben hegesztési munkálatokat végeztek. A hegesztés során, dolgozói figyelmetlenség miatt tűz ütött ki. Munkavégzés közben, a tüzet látva a targonca kezelője pánikba esett, félrerántotta a gépet és annak villájával felborított egy raklapot, amelyen műanyag kannákban éghető folyadékot tároltak. A kannák a tűz felé borultak, és tartalmuk begyulladt. Az égő folyadék szétterült a raktározott gumi alapanyagok és a készáru polcai alatt, és azokat is begyújtotta. A targonca vezetője beszaladt az alapanyagraktárba, az ajtót magára zárta. A helyiségből senki nem látta kijönni. Az üzem többi dolgozója sértetlenül el tudta hagyni az épületet.

A gyakorlat helyszínére huszonöt tűzoltó vonult hét gépjárművel. Az épületben a szervezők a tüzet villogó piros fényekkel imitálták, valamint egy füstgép is beüzemelésre került, létrehozva ezzel az épülettüzek során a beavatkozást nehezítő rossz látási viszonyokat. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat az épületen belül három habsugárral fékezték meg, emellett egy magasból mentő szer segítségével, egy létrasugárral a csarnok tetőszerkezetét hűtötték. További egy vízsugárral biztosították az épület külső védelmét. A raktárban elrejtőzött targoncavezetőt –akit egy bábu helyettesített- az elsőként kiérkező pásztói egység tagjai sikeresen kimenekítették. A további feltételezés szerint két tűzoltó megsérült az oltás során. Őket a mentési csoport biztonságban kihozta az épületből, és feladataikat átvették. Az utómunkálatok során a lánglovagok mobil ventilátor segítségével eltávolították a raktárban felhalmozódott füstöt.

A gyakorlat több mint két órán át tartott, a beavatkozók és a foglalkozás vezetői a tapasztalatokat zárásként megosztották egymással, valamint megtörtént a gyakorlat értékelése.

Helyi hírektűzoltósággyakorlat