2024.04.15, Hétfő
Nógrádban megugrott a munkanélküliség, országosan csökkent
Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Nógrádban megugrott a munkanélküliség, országosan csökkent

haszon.hu

2021.10.22. 13:44

Két kivételtől eltekintve valamennyi megyében bővült a foglalkoztatás.

Hirdetés

Szabolcsban 196 ezer forint az átlagos nettó átlgakereset, Budapesten ugyanez az adat 351 ezer forint. Tolnában szinte eltűntek a munkanélküliek, Nógrádban viszont magas az arányuk. A KSH friss stitisztikájából meglepő adatokat lehet kiolvasni – írja a haszon.hu.

A kiadvány negyedévente jelenik meg azzal a céllal, hogy bemutassa, mi jellemzi Budapest és a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetét a legfrissebb adatok szerint. Térképeken és több száz interaktív grafikonon keresztül követhető nyomon többek között az, hogyan alakult a munkaerőpiaci helyzet, az ipari, építőipari termelés volumene, a lakásépítési kedv, valamint a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az egyes térségekben. Az ábrák adatain túl a táblamelléklet további részletes adatokat is közöl.

Munkanélküliség: tízszeres különbség a megyék között

Budapest foglalkoztatási rátája 68,0% volt a 2021. II. negyedévi adatok szerint a 15-74 éves népességben, ami az országos átlagnál (62,8%) magasabb, egyben a megyék és a főváros körében a legkedvezőbb érték. Két kivételtől eltekintve valamennyi megyében bővült a foglalkoztatás. A munkanélküliségi ráta országosan 4,5-ről 4,1%-ra csökkent, a megyékben azonban eltérőn alakult. Nógrádban például 11 százalék fölé emelkedett, Tolnában mindössze 1,2 százalék volt az első félévben. A 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások termelése az év első hat hónapjában összehasonlító áron 19%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Helyi hírekmunkanélküliségbérek