2024.03.29, Péntek
Balassagyarmaton a járványügyi védekezésben dolgozók kapták a város díjait
Illusztráció: pixabay.com

Balassagyarmaton a járványügyi védekezésben dolgozók kapták a város díjait

MTI

2021.02.01. 11:15

A Legbátrabb város ünnepnapját résztvevők nélkül rendezték meg, az eseményt a városi televízióban és az interneten közvetítették.

Hirdetés

A megszálló cseh katonaság 102 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek pénteken Balassagyarmaton. Átadták az önkormányzat által alapított elismeréseket is, a Pro Urbe-díjjal a járványügyi védekezésben dolgozókat tüntették ki.

A díjat a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Covid-betegeket gyógyító részlegei, az Országos Mentőszolgálat balassagyarmati kirendeltségének munkatársai, a Szent Erzsébet Idősek Otthona, valamint a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet konyhai és intézményfenntartói munkaközössége részére ítélték oda.

A Legbátrabb város ünnepnapját résztvevők nélkül rendezték meg, az eseményt a városi televízióban és az interneten közvetítették.
Csach Gábor polgármester beszédében úgy fogalmazott: "azért lehetett csak sikeres a balassagyarmatiak szabadságharca, mert a közösség érdekében hőzöngő szocdemek, dühös kommunisták, haragos keresztény urak és a tisztviselői kar, felülemelkedve politikai, vallási meggyőződésein, egyként fogott össze a függetlenség és önrendelkezés visszaállításáért."

Szólt arról, hogy a harcok tíz halálos áldozatát a város tisztességgel eltemette, azonnal közadakozás indult, és néhány nap alatt 17 ezer korona gyűlt össze az apa nélkül maradt árvák megsegítésére.

Gyarmat polgárai ilyenek voltak a múltban és a jelenben is - hangsúlyozta a városvezető, aki azt is elmondta, hogy a mostani pandémia idején is példás összefogás eredményeként gyűjtöttek hetek alatt 130 millió forintot a védekezést segítő alapítványokon keresztül.

Az első világháború után a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva fegyvert fogtak, és két hétig tartó harcban kiverték a megszálló cseh csapatokat. Ezzel megakadályozták, hogy az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege még délebbre tolja az ország határait, és elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradjon.

Az 1919. január 29-ei helytállást elismerve az Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb város címet adományozta a Nógrád megyei városnak.

Helyi hírekBalassagyarmatdíjlegbátrabb város