2024.04.24, Szerda

Újra megnyílt a Nógrádszakál-Ráróspuszta határátkelő

mti

2020.06.03. 12:57

A szlovák külügymniszter második hivatalos látogatása Budapestre vezetett.

Hirdetés

"Kedd reggeltől ismét közlekedik az esztergomi teherkomp és újranyitották a Nógrádszakál-Ráróspuszta határátkelőt, így két ország állampolgárai már 13 határátkelőn közlekedhetnek" - mondta el külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Szijjártó Péter az Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatót. Kiemelte, a közös történelem során még soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg. Hozzátette, a magyar kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít a Szlovákiával való együttműködésnek. Arra is utalva, hogy Ivan Korčok második hivatalos látogatása Budapestre vezetett, úgy fogalmazott: "ez nem lehet nagyon másként a Duna északi oldalán sem".

Arra is kitért, Szlovákia 93 magyar állampolgár hazahozatalában segített, Magyarország pedig 53 szlovák állampolgárnak segített haza jutni, a magyar fél tizenegy dél-szlovákiai kórház számára küldött a védekezéshez szükséges eszközöket - sorolta a miniszter.    

Szijjártó Péter nagyra értékelte, hogy a két ország határán először lehetővé tették az ingázást, folyamatosan fenntartották a teherforgalmat és immár a 48 órát meg nem haladó tartózkodás esetén a magyar és szlovák állampolgárok mindenfajta korlátozás nélkül tartózkodhatnak egymás országaiban.