2024.03.19, Kedd
Nógrádban a helyi gazdaságot erősítő programcsomagot állít össze a megyei önkormányzat
Illusztráció

Nógrádban a helyi gazdaságot erősítő programcsomagot állít össze a megyei önkormányzat

MTI

2020.04.02. 10:24

Ennek első három eleme a nógrádi termelők támogatása, a megyében rendelkezésre álló erőforrások koordinálása, valamint a pályázati projektek támogatása

Hirdetés

A helyi gazdaságot erősítő programcsomagot állít össze a Nógrád Megyei Önkormányzat. Ennek első három eleme a nógrádi termelők támogatása, a megyében rendelkezésre álló erőforrások koordinálása, valamint a pályázati projektek támogatása - mondta a közgyűlés elnöke a témában tartott sajtótájékoztató után az MTI-nek.

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP) közölte, klaszterbe gyűjtik a megyei termelőket, a kínálatot pedig egy erre a célra létrehozott megyei honlapon, "online piactéren" jelenítik meg. Kommunikációs kampányt indítanak, hogy a Nógrádban élők figyelmét ráirányítsák a helyben előállított termékekre, és arra, hogy aki ezt vásárolja, erősíti a megye gazdaságát, munkahelyeket ment meg, illetve hozhat létre.

Megkeresik azokat a nagyfogyasztókat, feldolgozókat és kereskedelmi láncokat, amelyek a helyi termékek számára állandó beszállítási lehetőséget teremtenek. Ezt a programot már elindították, szakmai partnerük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

A legfontosabb cél, hogy minél több munkahely megmenthető legyen a veszélyhelyzet alatt és után, ezért a rendelkezésre álló - elsősorban pénzügyi - erőforrásokat a lehető leghatékonyabban kell felhasználni.

Szólt arról is, hogy a gazdasági szereplőket segítő információs platformot hoznak létre. A munkaügyi szervezet, a vállalkozásfejlesztési alapítvány, a Széchenyi Programiroda, az iparkamara és a VOSZ megyei szervezete, valamint a NAV bevonásával áttekintik a forrásokat, a felhasználási célokat, a lehetséges átcsoportosításokat.

A csomag harmadik eleme a "Projektdoktor" program. Célja a most futó önkormányzati és nem önkormányzati uniós és hazai forrású pályázatok szakmai támogatása, hogy a veszélyhelyzet ellenére sikeresen megvalósuljanak. Ennek érdekében információs telefonvonalat hoznak létre. Akut probléma esetén a megyei önkormányzat javaslatot tesz a hatáskörrel rendelkező irányító hatóságnak, minisztériumnak vagy miniszternek a probléma egységes megoldására vagy központi iránymutatást, állásfoglalást kér - közölte Skuczi Nándor.

Helyi hírekNógrád megyegazdaságmunkahelymunkahelyteremtéspályázat