2024.04.25, Csütörtök
Közel 30 kilométernyi új csatornát épített Északkelet-Magyarországon a Penta
Fotók: Penta

Közel 30 kilométernyi új csatornát épített Északkelet-Magyarországon a Penta

magyarepitok.hu

2020.04.30. 07:54

Javarészt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zajlanak a munkák egy jelentős szennyvízhálózat-fejlesztési projektben.

Hirdetés

Fontos életminőség-javító projekten dolgozik 4 borsodi és egy nógrádi kisrégió hét településén a Penta Általános Építőipari Kft., a munkálatokkal már jelentősen előre is haladtak. A cég lapunkat egy összesen 30 kilométernyi, 2 településen kiépülő új csatornahálózat és 4 szennyvíztisztító telep építkezését magába foglaló projekt előrehaladásáról tájékoztatta. A munkálatokat, a Penta 2017 végén vállalta el, és az idei évben fejezi be.

 

Több mint 1200 háztartás kap hálózati kapcsolatot

 

 

Az uniós KEHOP-programban zajló fejlesztéssorozatban a Tisza partján fekvő Prügy és Taktakenéz területén összesen közel 20 kilométernyi gravitációs csatornát és 8 kilométernyi nyomóvezetéket építenek ki, több mint 1200 háztartás bekötését biztosítva. A gerincvezetékek kiépítésével már szinte teljesen el is készültek. Ennek kiszolgálására pedig egy több mint 300 köbméter/nap kapacitású telepet is fejlesztettek, melynek próbaüzeme már el is indult áprilisban.

A szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény városa 1240 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító telepének felújítása hasonlóan jól halad: az épületek és műtárgyak munkálatai is véget értek, ugyanúgy, mint a gépészeti és villamos szerelési munkák, az útépítésen dolgoznak jelenleg. Itt március 16-án indult el a 6 hónapos próbaüzem.

 

 

A Borsod és Heves megyék határán fekvő Bogácson elvállalt projektelemek kivitelezésével is jól halad a Penta: a megújuló szennyvíztisztító telepen az új műtárgyakat kiépítették, több korábban használt műtárgy átépítését pedig hamarosan befejezik, a 6 hónapos próbaüzem szintén márciusban rajtolt el. A telep kapacitása itt 500 köbméter/nap.

 

Nógrádban is dolgoznak

 

 

Végezetül pedig a Nógrád megyei Galgaguta szennyvízfeldolgozó központját is fejlesztik a projektsorozatban, amely hét település szennyvizeit fogja tisztítani. A napi 750 köbméter megtisztítására alkalmas helyszínen az általános magasépítészeti munkák már elkészültek, most a gépészeti és mélyépítési feladatokat végzik a május elején induló próbaüzem előkészítéseként.

Helyi hírekGalgagutaPenta Általános Építőipari Kft.Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)EdelényBogácsPrügyTaktakenéz