2024.04.20, Szombat
Tavaszi önkéntes akciókat hirdetett a geopark Eresztvényben és Ajnácskőn is
Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont | Facebook)

Tavaszi önkéntes akciókat hirdetett a geopark Eresztvényben és Ajnácskőn is

3100.hu

2020.03.04. 15:54

Az eresztvényi, salgói erdő megtisztítására irányuló, egész márciusban zajló akciót környezettudatosan, szelektíven hirdette meg a geopark látogatóközpontja.

Hirdetés

Eresztvényben és felvidéki Ajnácskőn is tavaszi önkéntes akciókat hirdetett meg partnereivel közösen a Novohrad-Nógrád Geopark.

Az Eresztvényi Látogatóközpontban erdőtakarítási hónapot hirdettek, a csatlakozó önkéntesek itt kérhetnek kesztyűt és szemeteszsákot. Az eresztvényi, salgói erdő megtisztítására irányuló, egész márciusban zajló akciót környezettudatosan, szelektíven hirdette meg a geopark látogatóközpontja. Az ilyen formában segítőket megvendégelik egy teára, vagy egy kedvezményes árú forró csokira.

Az Eresztvényi Látogatóközpont 2020. március 2-től megváltozott nyitvatartással fogadja vendégeit. Aktuális nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 10 és 16:30 óra között, péntektől vasárnapig 10 és 17:30 óra között. Zárás előtt fél órával már csak a pultból történik kiszolgálás. Az eresztvényi központ turisztikai információkat is nyújt az érdeklődőknek.

A felvidéki Ajnácskőn ötödik alkalommal hirdették meg a tavaszi vártisztító hadjáratot. A történelmi kicsengésű elnevezéssel egyben emlékeznek is, de a hadjáratot immáron ötödik alkalommal a várhegyet megszálló invazív és özönnövényekkel szemben hirdették meg. Hosszú engedélyeztetést követően 2015-ben sikerült elérni, hogy egyetlen szlovák rezervátumterületként itt engedélyezzék az ilyen jellegű tisztító beavatkozásokat. Az önkéntes akcióhoz csatlakozni kívánó természetbarátokat és patriótákat március 21-én, 9 órakor várják majd az ajnácskői várhegyen.

Helyi hírekEresztvényNovohrad-Nógrád Geoparkönkéntesség