2024.04.19, Péntek
Szippantási költségekben nyújt segítséget Balassagyarmat Önkormányzata

Szippantási költségekben nyújt segítséget Balassagyarmat Önkormányzata

Balassagyarmat Városháza

2019.05.14. 15:13

A városban Nyírjesben, Szobokon, a Homoki szőlőkben és Újkóváron ill. a város néhány területén, mintegy négyszáz háztartásban nem megoldható a szennyvíz csatornára való rákötése.

Hirdetés

Ezen ingatlanok esetében a folyékony hulladék elszállításra vonatkozó katasztrófavédelmi szolgáltatói kijelölés határideje lejárt márciusban. Az illetékes Pest megyei katasztrófavédelem - mivel ismét eredménytelen pályázatok voltak - feladata a szolgáltató kijelölése. Ám az erre vonatkozó határidőt a hatóság sajnálatosan idén sem tartja.

Balassagyarmat város vezetése úgy döntött, hogy a csatornaközművel nem rendelkező ingatlantulajdonosok számára május 6-tól a kijelölésig tartó időszakban (a tavalyi időszakhoz hasonlóan) megtéríti a szippantási költségek felét.

Mégpedig úgy, hogy a szolgáltatónál leigazolt szippantott mennyiséget aláírásával igazolja a tulajdonos, és ennek alapján a felét a szolgáltató az önkormányzat felé számlázza, míg a tulajdonos csak a felét fizeti ki.

 

A kijelölési rendszert az okozza, hogy a 2013-as rezsitörvény miatt az árak Balassagyarmaton sem lehetnek magasabbak a korábbi talajterhelési költség kilencven százalékánál, ez viszont kevesebb, mint a fele a piaci árnak. Így a különbözetet a katasztrófahelyzet elkerülése miatt a törvény okán az állam kénytelen kipótolni. Tehát a fogyasztók kifejezetten jól járnak, még úgy is, hogy évente van néhány hét, amikor pár ingatlannál ez fennakadást okoz.

Helyi hírekBalassagyarmat