2024.04.19, Péntek
Kaptárkő nap Szomolyán

Kaptárkő nap Szomolyán

bnpi.hu

2019.05.14. 13:00

Május 11-én harmadik alkalommal rendezte meg Szomolya Község Önkormányzata és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Kaptárkő Napot, melynek idei érdekessége a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen kialakított tanösvény, valamint a kaptárkövek himnuszának közös bemutatása volt.

Hirdetés

A jeles kövek megünneplésére szervezett közönségprogram megnyitója után Baráz Csaba, a BNPI osztályvezetője tartott ismeretterjesztő előadást a 2016 óta Hungarikum címmel büszkélkedő Kaptárkövekről és a Bükkaljai Kőkultúráról. Ezt követte az ez alkalomra meghirdetett gyermekrajz- és szelfipályázat díjátadója, majd Kövecses Zsolt fotókiállításának megnyitása, amelynek fotói által szintén a kőkultúra értékei kerültek bemutatásra.

A rendezvény résztvevői ezután a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen birtokba vehették az idén elkészült tanösvényt, melyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alakított ki a taposási erózió csökkentése, a fülkés sziklák védelme és a látogathatóság feltételeinek javítása érdekében. Ezt a helyszínt választotta Szomolya Önkormányzata is arra az ősbemutatóra, amelyen első ízben hangzott el - Varga Miklós és Németh "Nyiba" Sándor előadásában - a kaptárkövek himnusza.

A kaptárkövek felkeresése után ebéd, hagyományőrző csoportok fellépése, koncert és helyi kézműves termelők kirakodóvására fogadta a nagyszámú érdeklődőt.

 

Helyi hírekKaptárkőSzomolya