2024.04.26, Péntek
Világbajnoki ezüstérmes a Nógrád megyei tűzoltó

Világbajnoki ezüstérmes a Nógrád megyei tűzoltó

Nógrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság

2019.02.01. 14:15

Élete első világbajnokságáról máris ezüstéremmel tért haza november végén Rigó Richárd tűzoltó zászlós, a rétsági katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka. A fiatal zászlós a Portugáliában megrendezett Miss&Mister Universe 2018 versenyen indult mint amatőr testépítő.

Hirdetés

Rigó Richárd nyolc évvel ezelőtt szerelt fel a jogelőd Balassagyarmati Önkormányzati Tűzoltóparancsnokságra, majd a tűzoltó alaptanfolyam eredményes elvégzését követően 2011 márciusában beosztott tűzoltó lett. Az első vonulására úgy emlékszik, mintha csak tegnap történt volna: Tereske település határába, egy egyhektáron pusztító szabadtéri tűzhöz riasztották őket, ahol egy kicsi sündisznó áldozatául esett a lángoknak. Noha a sünit akkor nem sikerült megmenteni, az azóta eltelt több mint nyolc év alatt már sok ember életét mentette meg különböző balesetek, tűzesetek során. Balassagyarmati szolgálati ideje alatt, azaz nagyjából három és fél éven át Babcsány László tűzoltó alezredes volt a szolgálatparancsnoka, akinek nagy szakmai tapasztalata által sokat tanult a tűzoltószakmáról. Feletteseinek korán feltűnt a fiatalember ambiciózussága, talpraesettsége, ezért 2013 szeptemberében szerparancsnokképzésre iskolázták be és 2014 július elsején pedig már a rétsági katasztrófavédelmi őrs „A” szolgálati csoportjának élére is került.

Rigó Richárd életének gyermekkora óta szerves részét képezi a sport, már az általános iskola alsó tagozatában elkezdett versenyszerűen kézilabdázni és egészen húsz éves koráig elkísérte ez a szerelem. A gimnáziumi csapattal országos versenyekre is eljutottak, ezzel párhuzamosan pedig igazolt játékosa volt a Balassagyarmati Kábel SE ificsapatának, ahol szintén mindig az élmezőnyben voltak. Húszas évei elején kimaradt az ifi csapatból, és mivel nem került be a felnőttek közé, sportágat váltott és elkezdett konditerembe járni. Eleinte csupán az volt a célja, hogy a testét jó formában tartsa, de egy 2015 év elején megrendezett, megyei szintű fekvenyomó bajnokságon a súlycsoportjában szerzett első helyezés és az abszolút bajnoki cín elnyerése után minden megváltozott. Egyre komolyabban kezdte foglalkoztatni a testépítés és az erőemelés, olyannyira, hogy a sikerek érdekében teljesen megváltoztatta életmódját. Elkezdett napi szinten edzeni és jelentős változást eszközölt a táplálkozásában is. Míg kezdetben csak kisebb súlyokkal edzett, ezeket aztán napról napra, hétről hétre egyre nagyobb súlyokra cserélte. Ennek eredményeképpen egyre erősebb lett és a Nógrád Megyei Fekvenyomó Kupát 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is megnyerte. Természetesen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Fekvenyomó Bajnokságán is évről évre részt vesz, 2017-ben aranyérmet szerzett súlycsoportjában, tavaly pedig, kevéssel lemaradva az első helyről, ezüstérmes lett.

Erejét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már 2016-ban kétszáz kilogrammos súllyal nyomott fekve, mostanra pedig már guggolásban is a háromszáz kilogrammos határt feszegeti. A testépítésnek nem szoros velejárója egy ilyen mértékű erőszint, így - mondhatni - egyedinek számít, amit a zászlós csinál. Ráadásul fejlődésében kizárólag magára számíthat, eredményeit csak magának köszönheti, hiszen sem táplálkozási tanácsadó, sem edző nem segíti, a szabadidejében ő maga bújja az erről szóló tanulmányokat.

2017-ben úgy gondolta, hogy tapasztalatszerzés gyanánt elindul élete első testépítő versenyén, és a kísérlet olyan jól sikerült, hogy arany minősítést kapott, a mínusz kilencvenöt kilogrammos kategóriában pedig nemzetközi versenyen harmadik helyezést ért el. Még abban az évben további két testépítő viadalon is színpadra állt, amelyeken szintén az élvonalban végzett. Noha 2018 nyarán még nem volt biztos abban, hogy az őszi versenyszezonban újra megméreti magát, barátai és családja biztatására mégis nekivágott. A versenyre történő felkészüléssel járó versenydiéta komoly kihívást jelent a testépítőknek, emellett ebben az időszakban már nem elég a napi több órányi konditermi edzés, szükség van kardió edzésekre is. A zászlós ennek érdekében minden nap hajnali négykor kelt és minimum egy órát futópadon és szobakerékpáron töltött, hogy minden fölösleges zsírt ledolgozzon testéről.

A rövidre szabott versenyfelkészülés olyannyira eredményesnek bizonyult, hogy megnyerte az október 20-án megrendezett BodySport Kupa tehetségkutatóját és az abszolút első helyezést is sikerült elhódítania. A plusz százhetvenkilenc centiméteres testépítők között pedig – egyedüli amatőrként – második lett, és még ekkor meghívást kapott a Portugáliában megrendezett WABBA Miss&Mister Universe 2018 világbajnokságra. A BodySport Kupát néhány nappal később egy újabb verseny, a Kriko Kupa követte, amelynek tehetségkutató versenyén ismét sikerült bezsebelnie az első helyezésért járó elismeréseket, a profik között pedig kategóriája második helyezését hozta haza. Pár héttel később az év harmadik hazai versenyén, a SuperBody 2018-on nemzetközi szintű harmadik helyen zárt, november 23-án pedig - immár a magyar csapat meghívott tagjaként - a Nógrád megyei Patvarcról egészen a portugáliai Estorilig vezetett az útja, hogy Magyarországot képviselje a 2018-as világbajnokságon.

A november 25-én megrendezett verseny előtt komoly combsérülést szenvedett, amely megpróbálta kedvét szegni, de nem adta fel. Komolyan vette az orvosi utasításokat, nem edzett, nem kardiózott, holott pont a világbajnokság előtti héten lett volna a legnagyobb szükség erre, a formája tökéletesítésének érdekében. A gyógyulást szem előtt tartva kizárólag a táplálék bevitelével hozta magát olyan formába, hogy végül élete első világbajnokságát a nagyon előkelő második helyen zárta. Ez a világbajnoki ezüstérem hatalmas eredmény egy amatőr, támogatók és edzők nélküli testépítő életében, és bár mint minden sportoló, Richárd sem szeret második lenni, szíve mélyén büszke magára. Az élet pedig nem áll meg: a fiatal szerparancsnok idén ősszel ismét nekivág a versenynek, és a tervei szerint ezúttal már semmi nem akadályozhatja meg abban, hogy a legfényesebben csillogó világbajnoki aranyérmet szerezze meg.

Helyi hírekRétságNógrád Megyei Katasztrófavédelemi IgazgatóságRigó Richárd