2024.04.29, Hétfő
Varsány községben is fontos a polgárok védelme

Varsány községben is fontos a polgárok védelme

police.hu

2018.11.30. 14:36

Bűnmegelőzési szakemberek tartottak biztonságtechnikai bemutatót és vettek részt lakossági fórumon.

Hirdetés

A napokban Varsányban kialakított információs ponton várták a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Szécsényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei a lakosságot.  A rendőrök a gépjárműfeltörések megelőzésére, telefonos csalásokra, valamint az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekre, és ezek megelőzésének lehetőségeire hívták fel a figyelmet. A felmerülő kérdésekre a Szécsényi Rendőrkapitányság szakemberei, Oman Lajos rendőr alezredes és Sztréminé Szita Julianna rendőr törzszászlós adtak választ.

A programhoz kapcsolódva a délutáni órákban a közösségi ház nagytermében lakossági fórum keretében ismerhették meg a meghívottak a vagyonvédelmet szolgáló biztonságtechnikai eszközöket. Sztréminé Szita Julianna rendőr törzszászlós a betöréses lopások, a trükkös lopások és a házaló kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények áldozattá válásának megelőzési lehetőségeiről tájékoztatta a jelenlévőket.

 

Az egész napos rendezvény kiterjedt a közlekedésbiztonság témakörére is, így a fórum témái között szerepeltek olyan előadások is, melyek a baleset-megelőzés, ezen belül a megváltozott időjárási viszonyokhoz kapcsolódó balesetveszély és a láthatóság fontosságára hívták fel a résztvevők figyelmét.

A program zárásaként a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának ajándékát, láthatósági mellényt vehettek át a résztvevők.

 

Kérjük a lakosságot, hogy a biztonság érdekében fogadják meg alábbi bűnmegelőzési tanácsainkat:

  • Soha ne váltson fel pénzt annak, aki ilyen indokkal az utcán állítja meg, vagy csenget be Önhöz! Hárítsa el kérését!
  • Idegen személyeket ne engedjen be lakásába, házába, bármilyen indokkal is érkezik! Mindegy, milyen hivatalra, hatóságra hivatkozik a belépni szándékozó, minden esetben kérjen tőle arcképes igazolványt, megbízólevelet! Gyanú esetén hívja fel azt a szolgáltatót, szervet, amelyre hivatkozik! Győződjön meg a belépés jogalapjáról!
  • Házalótól ne vásároljon semmilyen nem igazolt, vagy bizonytalan eredetű terméket, árut!
  • Fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, vagy tömegben tartózkodik!
  • Vásárlás közben, az áru válogatásakor se tegye le táskáját, illetve pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban, vagy a kosárban!
  • Értéktárgyait, iratait ne tegye kosara, táskája tetejére, illetve annak külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezze el, melyet szorosan, testközelben tarthat!
  • Személyes iratai közül csak a feltétlenül szükségeseket tartsa magánál!
  • Csak annyi készpénzt vigyen magával, amennyire feltétlenül szüksége van! A pénzét lehetőség szerint ne egy helyen tartsa! Ha lehetséges, az Önnél lévő készpénzt elosztva, a táskája vagy ruházata különböző zsebeibe helyezze el, mert így egy esetleges zseblopás során nem veszíti el minden értékét!
Helyi hírekbűnmegelőzésNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságVarsány