2024.04.26, Péntek

Tűzoltóverseny, 130 éves fennállás, Szent Flórián nap Diósjenőn

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.05.17. 14:05

A rendezvényen tíz egyesület és két létesítményi tűzoltócsapat mérte össze tudását tűzcsap- és kismotorfecskendő-szerelésben.

Hirdetés

Önkéntes és létesítményi tűzoltók versenyét, megyei Szent Flórián napot és a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület 130 éves fennállását ünnepeltek hétvégén Diósjenőn. 

Az egész napos rendezvény reggel kilenc órakor Diósjenőn, a Szabadság út és a Táncsics Mihály út kereszteződésénél lévő, Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének tiszteletére állított kopjafánál megtartott koszorúzással vette kezdetét, ahol Tóth János, a település polgármestere mondott ünnepi beszédet, majd emlékszalagot helyeztek el a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapatzászlaján és megkoszorúzták a Szent Flórián Kopjafát. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Ing. Dusan Sluka tűzoltó ezredes, a Besztercebányai Megyei Tűzoltó-parancsnokság igazgatója, Anita Galcikova, a Nagykürtösi Járási Önkéntes Tűzoltó Szövetség elnöke, Bodnár István, a Losonci Járási Önkéntes Tűzoltó Szövetség elnöke, a Nógrád megyében működő együttműködő- és társszervek vezetői – köztük dr. Budai István bv. dandártábornok, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka és dr. Nagy László rendőr dandártábornok, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

 

A koszorúzást követően a résztvevők látványos felvonulással tértek át a versenynek helyszínt biztosító területre - nagyjából másfél kilométeren át szirénáztak az önkéntes tűzoltók járművei. Az ünnepség ezen része Szent Flórián napi megemlékezéssel folytatódott, ahol elsőként Balla Mihály, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A képviselő hangsúlyozta az önkéntesség vitathatatlanul fontos szerepét, s egyben megköszönte a megye minden önkéntes tűzoltójának, hogy önzetlen munkájukkal erősítik Nógrád megye tűzvédelmét. Balla Mihály után Tóth János, Diósjenő polgármestere köszöntötte a megjelent vendégeket és a versenyzőket, majd az idén 130 éves fennállását ünneplő Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület múltjáról és jelenéről beszélt. A polgármester beszéde után Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke átadta a Magyar Tűzoltó Szövetség Szent Flórián napi elismeréseit. A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke emléklappal köszöntötte a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesületet megalakulásának 130. évfordulója alkalmából, Bakos Ferenc nyugállományú tűzoltó ezredesnek Gróf Széchenyi Ödön Emlékplakettet, Tóth Jánosnak, a település polgármesterének Szent Flórián Emlékérmet, továbbá Hegedűs Péternek, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőcsoport tagjának ugyancsak Szent Flórián Emlékérmet adományozott a tűzvédelem területén nyújtott kiemelkedő munkájukért.

 

A megnyitót és az elismerések átadását követően kezdetét vette az önkéntes tűzoltók hosszú évekre visszatekintő hagyományos versenye, amelynek keretében két kategóriában: tűzcsap-szerelésben és kismotorfecskendő-szerelésben mérte össze tudását a megye önkéntes és létesítményi tűzoltóiból álló, összesen huszonegy csapat.

A versenyt követően a rendezvény résztvevői megtekinthették a balassagyarmati és a rétsági hivatásos tűzoltók műszaki mentési, majd tűzoltási bemutatóját. Látványelemként a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a régi idők, még ma is üzemképes tűzoltószekerével oltották el a gépjárműtüzet, amelyet aztán visszagyújtottak, s eloltottak a mai modern kor módszerével is.

Szemerády Zoltán a szövetség nevében idén vándorkupát alapított, amelyet a legjobb időeredményt elérő Nógrád megyei egyesület, vagyis a Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete nyert el 2018 évben.

Az eredményhirdetés során Tóth János, Diósjenő polgármestere az évforduló alkalmából a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület minden tagjának emléktárgyat adott át, ezt követően a diósjenői óvodások és iskolások részére meghirdetett helyi rajzverseny díjait adták át.

 

A verseny eredményei:

Kismotorfecskendő-szerelés:

I. Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

II. Szécsényfelfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Tűzcsapszerelés:

Felnőtt női:

I. Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete

II. Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

III. Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Felnőtt férfi:

I.Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete 2. csapata

II. Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

III. Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület

IV. Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete 1. csapata

V. Nézsa Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület

VI. Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület

VII. Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

VIII. Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

IX. Szécsényfelfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesület

X. Csővári Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

XI. Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület

XII. Rónafaluért Baráti Társaság

Ifjúsági - lány:

I. Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete

Ifjúsági - fiú:

I. Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Diák - lány:

I. Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete

Diák - fiú:

I. Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete

Létesítményi tűzoltók:

I. Interfa Bútoripari Kft.

II. Nógrádi Vegyipari Zrt.

 

Az eredményhirdetés zárásaként Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője gratulált minden versenyzőnek az eredményes és sportszerű részvételhez, majd jókívánságait fejezte ki minden megjelentnek Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából. Az ezredes megköszönte az önkéntesek által egész évben végzett munkát, további munkájukhoz jó erőt és egészséget kívánt.

Galéria

Helyi hírekDiósjenőSzent Flórián napjatűzoltóverseny