2024.03.29, Péntek

Európában egyelőre csak „kóstolgatják”, Salgótarjánban viszont már tíz éve megrendezik az óvodások műfalmászó versenyét.

Hirdetés

 

Május 20-án, szombaton immár 10. alkalommal rendezték meg az Országos Óvodai Műfalmászó Találkozót a Mackóvár Központi Óvodában. Az intézmény a magyarországi bölcsője az óvodai műfalmászásnak, hiszen az extrém sport egy évtizede van jelen az óvoda életében.

A falmászás előnyeit napjainkban az ország több ovijában használják a gyerekek fejlesztésében. Ma már létezik a terápiás mászás fogalma, amelyet sajátos nevelési igényű, figyelemzavaros vagy diszlexiás gyerekek esetében kiváló eredményekkel alkalmaznak. A falmászás során rengeteg pozitív képességre lehet szert tenni, a kreatív gondolkodásmódot igénylő aktivitásnak köszönhetően a kevésbé atletikus alkatú gyerekeknek is hamar sikerélménye lehet. A mászás tulajdonképpen egy megoldandó rejtvény: néha vissza kell lépni, új fogásokat keresni, vagy újra kezdeni az egész utat elölről.

Andóné Angyal Mária óvodavezető a verseny kapcsán elmondta: pedagógus közösségük mindig arra törekszik, hogy újabb mozgásfejlesztő játékokat találjanak ki. A műfalmászás is ilyen játék, mellyel minden nap foglalatoskodhatnak a gyerekek. Ebben nagy szerepe van a helyi adottságoknak, az Orosz Mihály, a Salgótarjáni Hegymászó Klub vezetője által az intézmény udvarán tervezett mászófalnak.

A Mackóvár óvodában Fekete Zsolt polgármester köszöntötte a gyerekeket, szüleiket és a vendégeket. A városvezető hangsúlyozta: ahhoz hogy Salgótarjánban elindulhatott ez a sorozat, szükség volt az ötletgazdákra és arra az óvodai közösségre, amelyik minden évben támogatja a rendezvényt. Mint a polgármester fogalmazott: reméli, hogy hazánk minél több településén rendeznek idővel műfalmászó versenyeket az ovisoknak, hogy aztán egy Salgótarjánból induló, országos versenysorozat jöhessen létre.

A rendezvényen ezúttal nyolcvankilenc óvodás gyermek mérettette meg magát. A versenyzőket három kategóriában díjazták, és mindegyikben az első hat helyezett kapott jutalmat. A kicsik vetélkedése mellett a rendezvény idején színes családi programok, kézműves tevékenységek és játszóházak kínáltak hasznos időtöltést gyerekeknek és szülőknek egyaránt.

Helyi hírekSalgótarjánOrszágos Óvodai Műfalmászó TalálkozóMackóvár Központi Óvoda