2024.04.20, Szombat

A magyar kormány finanszírozásából átadták a felújított ipolyhídvégi plébániát

mti

2017.01.20. 08:57

A felvidéki Ipolyság és Balassagyarmat között félúton elterülő magyar település katolikus egyházi épületeit az elmúlt évek során több szakaszban újították fel. A legutóbbi szakaszban a templom plébániája került sorra.

Hirdetés

Meg kell őrizni és meg kell erősíteni a kereszténységet Közép-Európában, mert az a magyarság és a többi nemzet megmaradásának záloga - jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Ipolyhídvégen.

Az államtitkár beszédet mondott a helyi katolikus templom plébániájának felújítása alkalmából rendezett ünnepségen.

Az ipolyhídvégi plébánia felújítását a magyar kormány finanszírozta annak a hat éve indított programnak a keretében, amelynek célja a felvidéki egyházak, egyházi közösségek megerősítése. A program katolikus egyházra vonatkozó részének keretében eddig mintegy háromszáz millió forintból templomok és közösségi házak egész sorát sikerült felújítani, emellett köznevelési programok is indultak.

 

"A katolikus, a református és az evangélikus egyház jelenléte, ereje, és szolgálata nélkül a magyarság megmaradásának esélye sokkal kisebb lenne a Felvidéken" - hangsúlyozta az ünnepségen mondott beszédében Soltész Miklós. Az egyházak hatalmas munkát vállalnak a helyi magyar közösség megtartásában, megerősítésük ezért is nagyon fontos. A program - melynek keretében már eddig nagyon sok mindent sikerült megvalósítani - a nemzet együtt gondolkodásának gyakorlati megvalósítása, s mint ilyen a magyar kormány nemzetpolitikájának szerves része.

 

"Ahhoz, hogy itt Közép-Európában megmaradjunk - és ez nem csak a magyarokra vonatkozik - az kell, hogy a kereszténységet meg tudjuk őrizni és meg tudjuk erősíteni" - szögezte le Soltész Miklós. Amennyiben ez sikerül, akkor az elmúlt évszázadban a két nemzet viszonyában keletkezett sebeket is sikerülhet begyógyítani, ami a helyi magyar közösség szempontjából is nagyon fontos. 
Az államtitkár a támogatási program kapcsán hozzáfűzte: annak keretében kisebb összegű támogatásokkal is segítik a helyi magyar közösségeket, ilyen volt az ipolyhídvégi plébánia mostani felújítása is - amelyet másfélmillió forintból valósítottak meg - ám ezek a támogatások így is hatalmas erőt tudnak adni a magyarság megmaradáshoz, aminek tényét már a helyi közösségek is megerősítették.

Helyi hírekipolyhídvégi plébániaIpolyhídvég