2024.04.23, Kedd
Nemzetközi rendezvény lebonyolításában vett részt a Szécsényi Járási Mentőcsoport tagszervezete

Nemzetközi rendezvény lebonyolításában vett részt a Szécsényi Járási Mentőcsoport tagszervezete

nograd.katasztrofavedelem.hu

2016.08.25. 13:27

A rendezői csapat tagjaként vett részt a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség, az IRO ez évi, Magyarországon (Budapesten, Szentendrén és Zsámbékon) lezajlott nagyszabású nemzetközi bevetési gyakorlatán a csitári székhelyű Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület.

Hirdetés

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság védnökségével, a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat által megszervezett, háromnapos rendezvényre 14 mentőcsapat érkezett szerte Európából, akik a nagykiterjedésű katasztrófák felszámolását gyakorolták. A résztvevők Szentendrén, a Pap-szigeten táboroztak, és innen többek között helikopteren jutottak el az egyes kárhelyszínekre: az „összeomlott” Népstadionba, ahol „rengetegen rekedtek a romok alatt”, a Zsámbék melletti egykori rakétabázisra, illetve Újpestre, egy régi laktanyába, ahol eltűnt személyeket kellett felkutatni, de „mentettek” túlélőket repülőgép-roncsból és vízi járműből is.

Az embert, mentőkutyát és technikát egyaránt próbára tevő gyakorlatsorozat lebonyolításába immár második alkalommal vonták be a Nógrád megyei mentőegyesületet, amelynek tagjai egyrészt a rendezvény logisztikai kiszolgálásában, másrészt pedig az alpintechnikai feladatok végrehajtásában vettek részt. Ennek során sátortábor építésében, világítás, tábori konyha és vízellátó rendszer telepítésében működtek közre, kötélpályákat alakítottak ki, sőt, még egy „elektromos távvezetékben fennakadt” kisrepülőgép roncsát is kifeszítették a Duna egyik holtága fölé. A gyakorlat nagyon jó lehetőséget biztosított a fiatal nógrádi mentőszervezet tagjai számára a tapasztalatszerzésre, a kiterjedt kárhelyszínen történő munkavégzés módszereinek megismerésére és az idegen nyelven történő kommunikáció gyakorlására. A bevetési gyakorlaton megszerzett tapasztalatokat az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület munkatársai, akik egyben a Szécsényi Járási Mentőcsoport tagjai a jövőben itthon, Nógrád megyében tudják kamatoztatni.