2024.04.20, Szombat

Denevérgyűrűzés lesz a hétvégén a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

mti

2016.07.21. 09:14

Az érdeklődőket Szokolya-Királytréti látogatóközpontnál várják, a Hiúz házban este 7 órától fél nyolcig és innen indulnak a tóhoz.

Hirdetés

Nyilvános denevérhálózást és gyűrűzést tart július 23-án a Bajdázói-tónál a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A nyári estéken erdeinkben gyakran láthatjuk a cikázó röptű denevéreket. A víz - különösen ebben az időszakban - kiemelt jelentőségű az erdőben lakó élőlények számára.
Ugyanis egy erdei kis tó, vagy egy bő vizű dagonyázó hely nemcsak nagyobb rovarbőséget, hanem ivóhelyet is biztosít a denevérek számára.


A tó körül felállított denevérfogó függönyhálók segítségével a nemzeti park szakemberei megpróbálják felmérni a vízhez érkező denevérek mennyiségét és faji hovatartozását. Ugyanakkor a hálózás remek lehetőség a különböző denevérfajokkal való találkozásra, esetleg a főbb határozójegyek megismerésére is.

A program gyerekeknek 6 éves kortól ajánlott, előzetes bejelentkezés szükséges.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis- a Visegrádi- és a Börzsöny-hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló Magyarországon.

forrás: erdeiprogramok.hu, dunaipoly.hu, mti