2024.04.25, Csütörtök
Szakma Sztár – eredményt hirdettek a szakmák olimpiáján
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Szakma Sztár – eredményt hirdettek a szakmák olimpiáján

magyarepitok.hu

2023.04.27. 11:59

A legnevesebb hazai szakágazati rendezvényen a mélyépítési verseny főtámogatója a SWIETELSKY Magyarország Kft., a magasépítési versenyé pedig a Merkbau Zrt. volt. A Leier Hungária Kft. is szponzorálta a magasépítőket, valamint a kőműves és hidegburkoló szakmát, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. pedig elsősorban az építészet szakmacsoportban, az ácsok munkájához biztosított terméket támogatás gyanánt.

Hirdetés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2008 óta rendezi meg a Szakma kiváló tanulója versenyt és az Országos szakmai tanulmányi versenyt, ezek országos döntője a budapesti Szakma Sztár Fesztivál, amelyen idén 54 szakma majdnem 200 versenyzője mutatkozott be. A versenyek mellett látványos, élményszerű programokkal és agrárszakmai bemutatókkal népszerűsítették a szakmatanulást a budapesti Hungexpón. 

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Tíz általános iskolásból hat a szakképzésbe megy

Az építőipari szakmák is nagy erőkkel képviseltették magukat a Szakma Sztáron, így a háromnapos esemény második és harmadik napjára is fotóst küldtünk, hogy megörökítse a versenyt és a díjátadót. A Szakma Sztár esemény megnyitóján április 26-án Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, aki hangsúlyozta: minden tíz általános iskolát befejező tanulóból hat a szakképzésben folytatja tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum. 

Kiemelte: a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind pedig az ország összteljesítménye, a gazdasági növekedés szempontjából.

 

 

Az építőipar fiatal tehetségei így versenyeztek

A SWIETELSKY Magyarország Kft. segítségével a mélyépítési verseny menetén keresztül be tudjuk mutatni, hogy hogyan mérték össze magukat a diákok. Mint Zóka József HR vezetőtől megtudtuk, az ilyen típusú képzésben részt vevő diákok létszáma szerte az országban folyamatosan nő, így idén volt az első év, amikor az iparkamara ebben a szakágban is megrendezte a versenyt.

 

Zóka József

A három fordulós szakmai összecsapás első része egy írásbeli feladatsor megoldásából álló forduló volt (melyen 5 iskolából 60 diák nevezett), a legjobb 7 versenyzőt hívták be a középdöntőbe, melyet a Győri SZC Hild József Építőipari Technikumban rendeztek meg. Itt gyakorlati és szóbeli feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, így többek között 

  • térburkolat készítése, 
  • CAD-es feladat megoldása,  
  • és építőanyag vizsgálat is szerepelt ezek között. 

Innen a (mélyépítőknél  a legjobb 3 versenyző került be a döntőbe, magára a Szakma Sztár Fesztiválra, ahol egy összetett gyakorlati feladatot végeztek el a döntősök, ennek alapján dőlt el a helyezési sorrend.

 

 

Építészet szakmacsoport mélyépítő technikus kategóriában:

  1. Klacsán Bence (BKSZC Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Technikum)
  2. Maller Dorka (Győri SZC Hild József Építőipari Technikum)
  3. Szellőczei Bálint (Győri SZC Hild József Építőipari Technikum)

Építészet szakmacsoport magasépítő technikus kategóriában:

  • Tóth Mark (Győri SZC Hild József Építőipari Technikum)
  • Józsa Benjámin Ferenc (Győri SZC Hild József Építőipari Technikum
  • Major Róbert (Székesfehérvári SZC Jáky József Technikum)
  • Bertalan Blanka (Győri SZC Hild József Építőipari Technikum)
  • Molnár Krisztián (Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum)

 

Értékes díjakat kaptak a diákok

A döntő végén ünnepélyes gálaátadót tartottak, majd a mélyépítők és a magasépítők teljesítményét külön-külön is értékelték értékes díjakkal a cégek. A mélyépítő versenyzők díjait Zóka József adta át, a SWIETELSKY Magyarország Kft.-t képviselve.

 

 

A szerdai záróeseményen többek között Feldmann Zsolt, az agrárminisztérium államtitkára tartott beszédet, miután átadták a nyertes és helyezett csapatok díjait. Az államtitkár köszöntőjében a nyitottság jelentőségét hangsúlyozta, erre ugyanis nemcsak a pályaválasztás előtt állóknak és a szakmát tanulóknak van szükségük, hanem a sikerre törekvő cégeknek is. Parragh László, az MKIK elnöke pedig azt üdvözölte, hogy a versenyszféra érdeklődését is felkeltette a rendezvény, hiszen annak megrendezéséhez több száz cég járult hozzá. A kamaravezető a diákok családjainak és tanárainak is megköszönte a támogatást, hangsúlyozva, hogy a tudásba fektetett idő és energia mindig meghozza a sikert. 

 

 

A Szakma Sztár verseny mélyépítési részének főtámogatója a SWIETELSKY Magyarország Kft., a magasépítési versenyé pedig a Merkbau Zrt. volt. A Leier Hungária Kft. a kőműves és hidegburkoló, valamint a magasépítő technikus szakmát támogatta termékekkel (tégla, térkő, szegélykő), valamint ajándékcsomagokkal, illetve az első három-három helyezettet pénzjutalommal is. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. pedig elsősorban az építészet szakmacsoportban, az ácsok munkájához biztosított terméket támogatás gyanánt.

 

 

Galéria

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.Swietelsky Magyarország Kft.Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.GazdaságSzakma Sztár FesztiválLeier Hungária Kft.Hungexpo