2024.04.19, Péntek
A hitelprogram után tőkeprogrammal élénkíti a gazdaságot a kormány
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A hitelprogram után tőkeprogrammal élénkíti a gazdaságot a kormány

mti

2023.03.06. 14:50

A 600 milliárd forintnyi tőkeforrást biztosító Baross Gábor Tőkeprogram a beruházási aktivitás növeléséhez, az energiahatékonyság javításához, zöld fejlesztések megvalósításához járul hozzá.

Hirdetés

Annak érdekében, hogy a magyar gazdaság 2023-ban kivédje a recessziót, így a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is növekedjen, a kormány elfogadta a Baross Gábor Tőkeprogramot, amely 600 milliárd forintnyi új tőkeforrást pumpál a gazdaságba - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán az MTI-vel.    


Elsőként a 150 milliárdos ingatlan és értékpapíralapok pillér indul meg

A közleméynből kiderül, a Baross Gábor Tőkeprogram keretében a kormány három pilléren, az ingatlan- és értékpapíralapok pilléren, az új tőkealapok felállítása pilléren, valamint a "ráemelési" pilléren keresztül támogatja a gazdaságot. Az új tőkeprogram keretében elsőként a 150 milliárd forint keretösszeggel rendelkező ingatlan és értékpapíralapok pillér indul meg 2023. március elsejével, amely két alprogramot foglal magában, az ingatlanalapok alprogramot és az értékpapíralapok alprogramot.

A Baross Gábor Tőkeprogrammal, amelyet a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül valósít meg, a kormány hozzájárul a beruházási aktivitás növeléséhez, az energiahatékonyság javításához, zöld fejlesztések megvalósításához. "A fenntartható és folyamatosan felzárkózó gazdasági teljesítményhez ugyanis meg kell őrizni a beruházások magas szintjét, meg kell őrizni és meg kell erősíteni a gazdaság exportteljesítményét. Így védhető meg a teljes foglalkoztatottság, így tartható rekord alacsony szinten az álláskeresők száma és így lehet megvédeni a családokat" - áll a közleményben.


A hitelprogram 700 milliárd forintos kerete kevesebb, mint 1 hónap alatt kimerült

A GFM közleménye az új program céljaként azt jelöli meg, hogy a hitelezési oldalt követően a vállalkozások számára rendelkezésre álló források tőke oldala is megerősítést kapjon. Az összegzés emlékeztet, a vállalkozások a közelmúltban magas és nehezen kigazdálkodható kamatkörnyezettel találták szembe magukat. Ez amellett, hogy aláássa a versenyképességet, tőke- és hiteléhséget eredményezett. A helyzet súlyosságát azzal szemléltették, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 700 milliárd forintos kerete gyakorlatilag kevesebb, mint 1 hónap alatt kimerült, valamint a rendkívül kedvező, 5 százalékos kamatozású hiteleket kínáló Széchenyi Kártya Program iránt is rendkívül magas az érdeklődés.

A közlemény szerint a Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül már mintegy 1600 milliárd forintnyi tőkeforrás érhető el a gazdaság számára. Összességében a kormány már 3600 milliárd forintnyi, azaz a GDP közel 5 százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programokon keresztül. "Mindez érdemben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar GDP növekedése 2023-ban 1,5 százalékkal növekedjen és egyben megalapozza, hogy 2024-ben a gazdaság újra kilőhessen és 4 százalék feletti növekedést érjen el" - zárul a közlemény.

.A program részletei a Nemzeti Tőkeholding portálján, ezen a linken érhetők el.

GazdaságBaross Gábor Tőkeprogram