2024.04.18, Csütörtök
Mi történt az új lakások országos és Nógrád megyei piacán?
Illusztráció: Pixabay

Mi történt az új lakások országos és Nógrád megyei piacán?

ingatlan.com

2022.03.02. 10:21

Változást hozott a múlt év az új lakások piacán. 2021-ben összesen kevesebb mint 20 ezer lakást adtak át Magyarországon, 29 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. Ugyanakkor a lakásépítési kedv fokozódott, összesen közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 33 százalékos éves növekedésnek felel meg.

Hirdetés

  • Országszerte megugrott a lakásépítési kedv 2021-ben, a kiadott építési engedélyek száma 33 százalékkal növekedett éves szinten. Ugyanakkor az átadott új lakások száma 29 százalékkal csökkent.
  • Nógrád megyében 43 százalékkal csökkent az új lakások száma, ezzel szemben a kiadott építési engedélyeké 51 százalékkal nőtt.
  • A megyeszékhelyen az ingatlan.com adatai szerint február közepén 556 ezer forint volt az új lakások átlagos négyzetméterára.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “A múlt év elején a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, valamint a járvány legsúlyosabb időszakából elhalasztott vásárlásoknak köszönhetően nőtt a lakásépítési kedv, amelynek további lökést adott a tavaly októberben elindult zöld otthon program, ennek keretében kedvezményes kamatozású lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos lakóingatlanok építésére, vásárlására.” Hozzátette: “Tavaly azért épülhetett kevesebb lakás, mert a szigorúbb energetikai szabályozások tervezett, de elhalasztott határideje miatt sok építtető már 2020-ban befejezte a megkezdett lakásépítéseket.”

 

Hogyan teljesített a piac a megyében?

Ahogy a korábbi években, az országon belül jelentős eltérések láthatóak a friss adatok szerint. A megyei jogú városokban majdnem 4200 új lakást adtak át 2021-ben, szemben a 2020-as 7900 lakással, vagyis majdnem 50 százalékos volt a visszaesés. A többi városban 33 százalékkal 5243-ra csökkent az átadott új lakások száma, a községekben pedig 3421 új lakóingatlant vettek használatba, ez pedig 45 százalékos visszaesnek felel meg. “A lakásépítési engedélyek magas száma miatt valószínűsíthetően jó évekre számíthat az új lakások piaca. Igaz, fontos figyelembe venni, hogy nem mindegyik építési engedélyből lesz végül valódi lakás” - tette hozzá a szakember.

Nógrád megyében összesen 49 új lakóingatlan épült a múlt évben a hivatalos adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 86 ingatlannal, azaz 43 százalékos volt a csökkenés. A lakásépítési engedélyek száma 51 százalékkal 137-re emelkedett. Az újlakás-átadások száma nőtt, a lakásépítési kedv is fokozódott, ennek ellenére a megyében nagyon kevés az eladásra kínált új lakóingatlan.

GazdaságNógrád megyeingatlan