2024.03.28, Csütörtök

Idén várhatóan 80 ezer tonna szilva terem

mti

2018.10.11. 11:38

Az országban 6400 hektáron folyik üzemi szilvatermesztés. A legjelentősebb termelőkörzet Szabolcs-Szatmár-Bereg (1530 hektár), Bács-Kiskun (1513 hektár) és Pest megye (1067 hektár), emellett nagyobb termőterületek vannak Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Hirdetés

Idén várhatóan 80 ezer tonna szilva terem Magyarországon, ami több az utóbbi néhány év átlagánál - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel. Az utóbbi években 45-70 ezer tonna közötti volt a szilvatermés.

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente. A Magyarországra - jellemzően szezonon kívül - importált friss szilva mennyisége elhanyagolható ehhez képest, mintegy 400-600 tonna. Az export főleg a német piacra irányul, de jelentős mennyiséget vásárol Csehország és Ausztria is, valamint a skandináv országok. Pozitív a feldolgozott gyümölcs külkereskedelmi egyenlege is, amelyet cukrozott és cukrozatlan ipari szilvapüré formájában exportál Magyarország.

Belföldön az egy főre jutó átlagos szilvafogyasztás 1,3 kilogramm körül van.

A piaci szereplők szerint külföldön sokkal nagyobb igény lenne a minőségi magyar árura annál, mint amit a termelés jelenleg képes kielégíteni. A magyarországi szilvaültetvények nagy része ugyanis elöregedett, sok helyen nincs öntözés, kevés az intenzív művelésű, korszerű állomány. Mindez magyarázza azt is, hogy a termésmennyiség nagyobb része ipari feldolgozásra kerül.

A kamara szerint a fejlődéshez elengedhetetlen az ültetvényszerkezet átalakítása, és az ipari célú ültetvényeknél is megfelelő öntözésre, tápanyag-utánpótlásra és szakszerű növényvédelemre lesz szükség ahhoz, hogy hosszú távon rentábilisak lehessenek.

GazdaságNógrád megyeszilva