2024.03.04, Hétfő

Másfélszeresére nőtt a nettó átlagkereset a mezőgazdaságban

mti

2018.03.24. 18:46

Fazekas Sándor országjárása keretében tartott gazdafórumot Karancslapujtőn.

Hirdetés

A 2010 óta eltelt hét évben 72 ezer új munkahely jött létre, és másfélszeresére nőtt a nettó átlagkereset a mezőgazdaságban, az ágazat növekvő pályán van - mondta Fazekas Sándor pénteken a Nógrád megyei Karancslapujtőn.

A földművelésügyi miniszter a Fidesz-KDNP nemzeti konzultációs országjárása keretében tartott gazdafórum előtti sajtótájékoztatón ismertette: a nettó átlagkereset most 153 ezer forint, és 177 ezer forintra az élelmiszeriparban.
Növekedési pályán van a mezőgazdaság, kibocsátása 50 százalékkal nőtt az elmúlt hét évben, a növénytermesztésben 63, az állattenyésztésben 40 százalékos a növekedés, ez az Európai Unióban a három legjobb teljesítmény között van.
Az agrárexport 5,2 milliárdról 9 milliárd euróra nőtt, ez nagyjából a magyar teljes kivitel egyharmada, az agrárexport a gépipari kivitel után a második legnagyobb tétel, a magyar termékek mintegy száz országban vannak jelen - tette hozzá.
Elmondta azt is, hogy míg korábban ötezer kisteremelő volt, a számuk már meghaladja a 12 ezret.
Fazekas Sándor arról is beszélt a sajtótájékoztatón, az, hogy Nógrád az ország egyik legerdősültebb területe, lehetővé teszi a korszerű erdő- és vadgazdálkodást, és komoly lehetőségeket hordoz a természeti, táji látnivalókhoz kapcsolódó turizmus. 
Kiemelte többek között a nógrádi gasztronómiát, a lekvárok, méz, lekvár készítését, a tej feldolgozását, mint bevételi forrást.

Az elmúlt években meghirdetett vidékfejlesztési pályázatok is azt a célt szolgálták, hogy minél magasabb szinten dolgozzák fel a helyben megtermelt javakat, és juttassák el a megyeszékhelyek, városok piacaira - mondta.

 

Balla Mihály (Fidesz), a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője szólt arról, hogy a megye területfejlesztési forrásokból 41 milliárd forinttal rendelkezik, és mint mondta, nincs olyan település, ahol ne történnének beruházások, legyen szó bölcsőde-, óvoda-, energetikai fejlesztésről, csapadékvíz-elvezetésől vagy kerékpárút építésről. Kitért arra is, hogy a vidékfejlesztési programokon keresztül 9 milliárd forint érkezett a térségbe.

GazdaságNógrád megyemezőgazdaságKarancslapujtő