2024.07.18, Csütörtök

A teljes szedertermése odaveszett egy nógrádi termelőnek

M1

2017.03.27. 13:17

2017. április 15-ig jelenthetik be a gazdák a téli fagykárokat. A szakértők szerint összességében, országos szinten nem lehet nagyon nagy a kár, de vannak olyan gazdák, akiknek fagyzugos helyen van a gyümölcsösük, és náluk bizony lehet komoly terméskiesés – hangzott el az M1 aktuális csatornán.

 

A teljes szedertermése odaveszett Szarka Miklós nógrád megyei gyümölcstermelőnek, aki két hektáron termeszti a gyümölcsöt. Azt mondta, jelenteni fogja a fagykárt, hiszen éves bevételének csaknem 40%-át a szeder teszi ki.

 

A gazdák az Államkincstár mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerén keresztül jelenthetik be a kárt április 15-ig. A felületen meg kell adni a károsodás időpontját, és azt is igazolni kell, hogy a hőmérséklet elérte-e a legalább mínusz 15 Celsius fokot. Az érintettek akár a hozamérték csökkenésének 80 százalékát is megkaphatják kárenyhítésként. Akinek viszont nincs biztosítása, annak csak 40 százalékos a térítés.

 

„Mindenkit arra szeretnénk ösztönözni és kérni, hogy kössék meg ezeket a biztosításokat, hiszen a káresemény bekövetkeztét követően több lesz a kárenyhítés a részükre. A kamaránál is rendelkezésre áll ilyen biztosítás, amiben a falugazdász kollégák szintén tudnak segítséget nyújtani” – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője.

 

GazdaságNógrád megyefagykárszeder