2024.07.17, Szerda

Elképesztő különbségek vannak bérek között megyénként

mfor.hu

2017.02.24. 11:50

Úgy tűnik, hogy nincs megállás és negyedévről negyedévre, évről évre egyre csak mélyül a bérszakadék a megyék között. A Nógrád megyeiek ugyan örülhettek, hiszen itt 9,5 százalékos felértékelődés mutatkozott reálszinten, viszont még így is az országos átlag legalsó szintjén helyezkednek el.

Tavaly országos átlagban 175 009 forint volt az átlagos nettó kereset, ami 7,8 százalékkal magasabb a 2015. évinél. A megugrás mögött több tényező húzódik meg kezdve a minimálbér és garantált bérminimum 5,7 százalékos emelésétől, a személyi jövedelemadó 15 százalékra történő csökkentésén át az egyes ágazatokban adott kiegészító pótlékokig és bérrendezésekig.

 

Mivel átlagról van szó, érdekes megnézni, megyék szerint is a béreket, melyek széles skálán szóródnak. Míg ugyanis a fővárosban átlagosan 226 030 forintot vihetett haza egy dolgozó tavaly, addig ez a legalacsonyabb mutatóval rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 118 420 forint. A differencia 90,9 százalékos, aminél nagyobbra még egyszer nem volt példa, sem éves átlagban, sem pedig negyedéves részadatok tekintetében.

2012-ben még a legnagyobb, fővárosi átlagbér 72 százalékkal volt magasabb a legalacsonyabb, Szabolcs megyeinél, aztán erről a szintől 2014-ben és 2015-ben ugrott jelentős mértékűt a különbség.

 

A háttérben két tényező állhat. Egyrészt a fővárosi cégek jövedelemtermelő képessége sokkal erősebb a Szabolcs megyeinél, így versenyképesebb fizetéseket tudnak adni, és esetleges emeléseket is nagyobb mértékben tudnak végrehajtani. Tavaly a fővárosban átlagban 8 százalékkal emelkedett a hazavitt összeg, míg az ország keleti csücskében "mindössze" 6,1 százalékos volt az emelés. A bérek növekedési üteme között jobb esetben "csak" ekkora a különbség, rosszabb esetben viszont akár 3 százalékpontos vagy annál nagyobb is lehet. Másrészt pedig Szabolcs megyében jóval nagyobb létszámú a közfoglalkoztatás, ahol nemcsak az átlagnál, de még a minimálbérnél is alacsonyabb fizetésért dolgoznak az érintettek. A közmunkás bérek pedig lehúzzák a megyei statisztikát.

 

A fővárosi bérek alakulása egyébként egyre inkább eltávolodik a második helyen álló Győr-Moson-Sopron megyei fizetésektől is. A köztük lévő különbség tavaly év végére közel 3 éves csúcsra emelkedett, így már 23,8 százalékkal magasabb a 226 030 forint a Győr megyei 182 561-nél.

 

 

Miután összegszerűen jelentős mértékben emelkedtek a fizetések országszerte, amivel szemben rendkívül alacsony, 0,4 százalékos éves infláció állt, a fizetések reálértéke is szignifikánsan nőtt. A fővárosban ez 7,6, Szbaolcs megyében pedig 5,7 százalékos reálszintű emelkedés az eredmény, utóbbi a legalacsonyabbnak számít. Ezzel megegyező mértékben nőtt reálszinten a Somogy megyei reálbér is.

 

GazdaságNógrád megyefizetésbér