2024.07.18, Csütörtök

Főiskolai képzés a napenergia hasznosításáért

2016.05.31. 09:57

A napenergia-hasznosítás hivatalos képzése Salgótarjánban kezdődött elsőként az országban.

A napenergia-hasznosítás hivatalos képzése Salgótarjánban kezdődött elsőként az országban.

A városból indult az a felnőttképzési program, amely akkreditált – jelenleg felnőttképzési nyilvántartásba vett – kategóriaként eddig 500-nál több olyan napelem-telepítő szakembert adott az országnak, akik képesek egyebek között arra is, hogy a szakképzetlenül, hozzáértő felelős műszaki vezető nélkül kivitelezett telepítéseket a nagyobb hozamkiesés elkerüléséhez a megfelelő mértékben kijavítsák, és a szükséges méretekben újratelepítsék.

A Magyar Mérnöki Kamara egyetértésével szintén Salgótarjánban teremtették meg az alapjait a szolár telepítések felelős műszaki vezetése képzésnek is, és a Környezetvédők Házában alakították ki az ország első és máig egyetlen „napenergia hasznosító szaktantermét.”
Fakultációs képzés keretében szakképző intézetenként 3-4 fő részvételével megszervezték azt a kísérleti programot, melynek keretében a résztvevő diákok az érettségi- vagy a szakmunkás bizonyítvány mellé napelem-szerelő tanúsítványt szerezhetnek.
2016. februárjában az Óbudai Egyetem szakmai támogatásával Salgótarjánban indult el a felsőfokú szolár üzemmérnök képzés kísérleti, „0.” évfolyama, a vártnál nagyobb, 30 fős létszámmal. Ez a napokban fejeződött be a kisteljesítményű villamos naperőművek telepítése és karbantartása tematikájú szakmai képzéssel együtt.

Az üzemmérnöki képzésen résztvevőknek május 27-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere és a képzést vezető szakemberek ünnepélyes keretek között adták át a tanúsítványokat, melyek helyettesítik a 2016 szeptemberében induló 3 féléves posztgraduális szolár szak-üzemmérnök képzés felvételi eljárását.

Az Óbudai Egyetemet dr. Kádár Péter, az intézmény villamosmérnöki karának vezetője képviselte, aki bejelentette: a szolár üzemmérnök képzési programot jóváhagyásra benyújtották az egyetem vezetése és szenátusa elé, melyet kedvezően véleményeztek.

forrás: salgotarjan.hu / mnnsz.hu

Galéria

Aktuálisnapenergia-hasznosításKörnyezetvédők Házaszolár szak-üzemmérnök képzés