2024.05.22, Szerda

Egy napra minden gyerek tűzoltó lehet

2016.05.27. 15:17

Rengeteg kisgyermek álma válhat valóra a hétvégén, hiszen a katasztrófavédelem idén is megnyitja a tűzoltószertárak kapuit a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából, immár harmadik alkalommal. A hivatásos tűzoltók Nógrád megye hat pontján várják a gyermekeket és minden érdeklődőt. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok és őrsök mellett az önkéntes tűzoltó egyesületek is fogadják az érdeklődő közönséget.

 

Az elmúlt két évben hatalmas érdeklődés mellett zajlott a katasztrófavédelem gyermeknapi rendezvénye, az ország különböző tűzoltószertáraiba összesen több tízezren látogattak el. A tűzoltók „munkahelye” az egyik legspeciálisabban kialakított környezet, ahova csak ritkán juthatnak be látogatók. Most vasárnap azonban bárki megtekintheti a tűzoltógépjárműveket, a tűzoltók különleges felszereléseit és bepillantást nyerhetnek a nem mindennapi hivatást gyakorlók életébe.

Az egyes helyszíneken más és más programmal készülnek a tűzoltók, azonban próbariasztást és villogó, vagy szirénázó tűzoltógépjárműveket mindenhol láthatnak az érdeklődők. Az egyes helyszínek ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül látogathatóak délelőtt 10 órától délután 16 óráig. A laktanyák mellett ingyenesen látogatható Budapesten a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és vidéki kiállítóhelyei is.

Salgótarjánban a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében található állandó kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők, illetve itt alpintechnikai bemutató is lesz a Karancs Speciális Mentőszolgálat jóvoltából. Balassagyarmaton a laktanya udvarán található föld alatti polgári védelmi- és tűzoltómúzeumot is megtekinthetik az odalátogatók, amely egy régi légoltalmi óvópincéből lett kialakítva. Szintén Balassagyarmaton az Ipoly-völgyi Különleges Mentők speciális eszközeivel is megismerkedhetnek gyermekek és felnőttek egyaránt. A tűzoltók Salgótarjánban a Szent Flórián tér 1., Balassagyarmaton a Baltik Frigyes utca 1., Pásztón a Kölcsey út 35., Szécsényben a Mártírok út 2., Bercelen a Kossuth Lajos tér 10., míg Rétságon a Laktanya utca 9. szám alatti épületekben várják a gyermekeket és kísérőiket, sőt ez utóbbi helyszínen a Rétsági Önkéntes Tűzoltók szertárát és felszereléseit is megtekinthetik. Mind a hat helyszínen rendkívül izgalmas kísérőprogramokban is részt vehetnek a gyermekek: lehet célbalőni gyorsbevatkozó vízsugárral vagy puttonyfecskendővel, beöltözhetnek tűzoltófelszerelésbe, tömlőhúzó versenyen bizonyíthatnak, de célba is guríthatnak a tömlővel.

Minden érdeklődő gyermeket és felnőttet szeretettel várnak a tűzoltók vasárnap délelőtt 10 és délután 4 óra között!

forrás: nograd.katasztrofavedelem.hu

Galéria

AktuálisKatasztrófavédelemtűzoltóságGyermeknap