2024.04.30, Kedd
Attila örökösei - Balassagyarmaton látható a vándorkiállítás
Fotó: Balassagyarmat Városháza / facebook

Attila örökösei - Balassagyarmaton látható a vándorkiállítás

Forrás: Balassagyarmat Városháza /facebook

2024.04.06. 09:49

A Magyar Természettudományi Múzeum új, időszaki kiállítása a magyarság származás történetébe, egy nép kialakulásába és vándorlásába enged bepillantást.

Hirdetés

Április 6-tól május 5-ig tekinthetik meg a kiállítást Balassagyarmaton a Vármegyházán. 

Tudományos és áltudományos nézetek sokasága kíséri a témát: honnan származunk, kik a rokonaink. Vajon egyszerű a válasz? Nem, hiszen különböző tudományágak foglalkoznak a magyarság őstörténetével, és ezek eredményei egyelőre nem, vagy csak részben rímelnek egymásra - olvasható a kiállítás ajánlójában.

Hunok, avarok és magyarok a Kárpát-medencében

A kiállításnak sem célja, hogy pontot tegyen a viták végére, de a régészet, a történeti embertan és az archeogenetika eredményeinek felhasználásával néhány „eredettöredéket” azért bemutat.
A történelem során számos kultúra és népcsoport képviselői telepedtek meg a Kárpát-medencében. A magyarok nép rokonságtudata, önmeghatározása és eredetlegendái szempontjából a legfontosabbak a sztyeppi lovas nomád népek. Közülük három a Kárpát-medencét választotta otthonának, és olyan államot hozott létre, amely jelentősen befolyásolta Európa történetét az 5. századtól.  Ők a hunok, az avarok és a magyarok.

AktuálisBalassagyarmatMagyar Természettudományi MúzeumvándorkiállításAttila örökösei