2024.03.19, Kedd
Újabb útszakaszokat korszerűsítenek Nógrád megyében
Illusztráció - Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Újabb útszakaszokat korszerűsítenek Nógrád megyében

www.nool.hu

2022.11.09. 08:00

Nógrád megyében az elmúlt négy évben több mint huszonhét kilométernyi útszakasz újult meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, idén és jövőre újabb két helyszínen, hét kilométer korszerűsödik.

Hirdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában 160 kilométernyi mellékút fejlesztése valósul meg országosan 89 szakaszon, közel 32 milliárd forint értékben – derül ki a nool.hu cikkéből.  A projektet a társaság a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósítja meg.

Eddig 21 útszakaszon 31,47 kilométernyi út újulhatott meg, további 16 szakaszon jelenleg is folynak a munkálatok.

A Magyar Közút közleményéből kiderült: a program keretében az elmúlt években több alprogramon keresztül 241 út, 592 kilométernyi szakasza újulhatott meg, összesen 65 milliárd forint értékben. A jelenlegi, úgynevezett maradványkeretből megvalósuló országosan 160 kilométernyi fejlesztés jelentős része már idén elindult vagy már folyamatban van, de lesznek 2023-ra áthúzódó munkák is.

 

Egy 7 kilométeres összekötő út is megvalósul

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta: Nógrád megyében 2018 óta több mint 27 kilométeren újult meg 17 összekötő vagy bekötőút. A korszerűsített szakaszok között van egyebek mellett:

  • a mátraverebélyi bekötőút,
  • a Salgótarjánt Zabarral,
  • a Kisbágyont Palotással,
  • valamint a Csécsét Pásztóval összekötő út is.

Ezeken a szakaszokon burkolatmegerősítéses technológiát használtak a szakemberek. Szintén a fenti program keretében készül majd el a Szécsényt Pásztóval, valamint az Aszódot, Verseggel és Szarvasgedével összekötő út is, több mint hét kilométer hosszan.

A TOP program támogatási forrásaiból megvalósuló projektekben közös, hogy a felújítások részeként a szakemberek az érintett szakaszokon új padka építéséről is gondoskodnak. Mindemellett nemcsak az út, hanem annak környezete, az árkok, átereszek is megújulnak, illetve a forgalomtechnikai elemeket  – mint a KRESZ-táblák, útburkolati jelek - is felújítják vagy cserélik.

 

Nő a biztonság és az út szolgáltatási színvonala

A beruházások megvalósulását követően általánosságban elmondható, hogy nő a forgalombiztonság és jelentős mértékben javul az út szolgáltatási színvonala az érintett szakaszokon.

Egy-egy hasonló fejlesztéssel pedig nem csak az adott útszakaszon közlekedők nyernek, ugyanis a felújításokkal felszabaduló üzemeltetési forrásokat így más szakaszokon tudják a Közút szakemberei hasznosítani, hogy ott is megfelelő utazási körülményeket biztosíthassanak az autósok számára.

AktuálisútépítésNógrád megyeMagyar Közút Nonprofit Zrt.Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)