2024.04.20, Szombat
Újabb két Ipoly-híd építése rajtolhat el, lezárult a közbeszerzés
Korábbi fotó: Ipolydamásd-Chl’aba (Helemba) Ipoly-híd alapkő letétele Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Újabb két Ipoly-híd építése rajtolhat el, lezárult a közbeszerzés

magyarepitok.hu

2021.08.11. 11:10

A Colas és a Hídépítő Zrt. építheti meg a határhidakat.

Hirdetés

Július elején számolt be lapunk az Ipolydamásd-Chl’aba (Helemba) Ipoly-híd alapkő letételéről, ahol elhangzott, 2023-ig ezen a hídon kívül még öt átkelési pont létesül Magyarország és Szlovákia között; két Ipoly-híd, egy kerékpáros híd a Duna fölött, egy komp összeköttetés és egy útösszeköttetés is létrejön.

A két Ipoly-híd most kivitelezőre talált, ugyanis a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. a szlovák féllel zajló beruházásban létrejövő Drégelypalánk-Ipel’ske Predmostie (Ipolyhídvég) közötti hidat a Colas Közlekedésépítő Zrt., míg az Őrhalom - Ipolyvarbó közötti hidat a Hídépítő Zrt. valósíthatja meg – derült ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből.

 

Csatlakozó utat is építenek

A Drégelypalánk-Ipel’ske Predmostie (Ipolyhídvég) közötti határhíd az Ipoly folyót a 72+946 kilométer szelvényben keresztezi. Az engedélyezési terveket a Speciálterv Kft., míg a kiviteli terveket a Roden Mérnöki Iroda Kft. és a Pont-Terv Zrt. készítette.

A Drégelypalánk és Ipolyhídvég közötti kapcsolatot megteremtő fejlesztés során egy 50 méteres egynyílású, alsópályás ívhidat építenek fel. Ezzel együtt egy 2x1 sávos csatlakozó utat is épít a Colas Út a magyar oldalon az Ipoly-hídig, melynek hossza 1017 méter lesz. A beruházásban egy szintbeni normál csomópont és egy szintbeni vasúti kereszteződés is létrejön.

 

A régi fahidat elbontják

Az Őrhalom - Vrbovka (Ipolyvarbó) közötti híd az Ipoly folyót a 108+500 kilométer szelvényben keresztezi. A határhíd szerkezete egyetlen, 30,5 méteres nyílással íveli át az Ipoly folyót. A híd támaszköze 31,5 méter. A híd vasbeton lemezzel együtt dolgozó, két darab állandó gerincmagasságú, I-szelvényű acél főtartós vasbeton pályalemezzel merevített két főtartós híd.

Itt is épül csatlakozó út a Hídépítő Zrt. munkájával a magyar oldalon az Ipoly-hídig, melynek hossza 1340 méteres és 2x1 sávos lesz. Egy szintbeni normál csomóponttal és egy szintbeni vasúti kereszteződéssel alakítják ki.

A leendő közúti összeköttetés a jelenlegi fahidat váltja ki, így azt elbontják, és helyette egy 10 méter nyílású új hidat építenek, amelyen csak gyalogosok és kerékpárosok kelhetnek át.

hídépítésColasA-Híd Zrt.AktuálisNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.Ipoly-hídPont-Terv Zrt.Hídépítő Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.RODEN Mérnöki Iroda Kft.