2024.04.25, Csütörtök
A barokk kastély bástyái is megújulnak a festőművészről elnevezett településen
Fotók: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/Facebook

A barokk kastély bástyái is megújulnak a festőművészről elnevezett településen

magyarepitok.hu

2021.05.17. 10:00

A szécsény-benczúrfalvi Benczúr-kúriának a Belvárosi Építő adja vissza régi fényét.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy megújul a Benczúr-kúria a Nógrád megyei Szécsényhez tartozó Benczúrfalván. A rekonstrukcióra európai uniós és hazai forrásból csaknem 1,4 milliárd forintot fordítanak. A Nemzeti Vár- és Kastélyprogramban megújuló Benczúr-kúria projektjének kivitelezője a Belvárosi Építő Kft.

Benczúr Gyula festőművész 1910-ben vette meg a kúriát, ott élt és dolgozott haláláig, 1920-ig. A helyreállított épületben új turisztikai funkciókat alakítanak ki.

A beruházás pénteki alapkőletételén Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várpogram miniszteri biztosa elmondta, hogy a kúriában innovatív, interaktív módon mutatják majd be a festőművész fő műveit.

Fotó: Komka Péter/MTI

 

A látogatók egy XX. századi kúria mindennapjait is megismerhetik

A látogatót a kulisszák mögé vezetik be, többek között reprodukciók és animált videófilmek segítségével ismerhetik meg Benczúr Gyula képalkotási módszerét és személyiségét is,

történelmi, mitológiai és portréfestészetét, de a tereket bejárva a család életformáját, egy XX. századi kúria mindennapjait is.

Fotó: Komka Péter/MTI

 

Hangsúlyozta, hogy egy 30 éve kihasználatlan, üres, romos épületbe álmodtak turisztikai vonzerőt.

A XVIII. században barokk stílusban épült kúria a kor nemesi építészetének kiváló reprezentánsa, és bár több tulajdonosa volt, megmaradtak az eredeti boltozatos terek, a gazdag stukkódíszítések.

A festő műterme

 

A megújult épületben kiállításokat, hangversenyeket is rendeznek majd

A kúria rekonstrukciójáról Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:

az év végére teljes egészében megújulnak a belső terek, a tetőszerkezet és a homlokzat, a korábbi műterem, a 2,5 hektáros park és visszaépítik a korábbi főkaput is. Felújítják a parkban lévő délnyugati és északkeleti bástyát, valamint a támfalat.

A megújult épületben kiállításokat, hangversenyeket is tarthatnak majd − tette hozzá.

Stayer László, Szécsény polgármestere köszönetet mondott a fejlesztésért. Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője nagy lépésnek nevezte a beruházást, amely gazdasági lehetőségeket is teremt.

Galéria

AktuálisSzécsényBenczúr-kastélyműemlékfelújításkastélyfelújításBelvárosi Építő Kft.Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram