2024.04.24, Szerda
Tovább csökkentette ökológiai lábnyomát a Veolia Magyarország
veolia.hu

Tovább csökkentette ökológiai lábnyomát a Veolia Magyarország

mti

2021.03.13. 15:25

A salgótarjáni gázmotoros egységek tavalyi megvásárlásával a Veolia csoport tovább erősítette szerepét a szabályozói piacon is.

Hirdetés

A Veolia Magyarország csaknem 1,7 milliárd forintot fordított energiahatékonyság-növelő fejlesztésekre az általa működtetett létesítményekben tavaly - közölte az energetikai vállalatcsoport.

A tájékoztatás szerint a Veolia csoport portfoliójának része a gáz- és biomassza-kereskedelem, a távhőtermelés és szolgáltatás, a villamosenergia-termelés és kereskedelem. A Veolia által tavaly értékesített villamos energiának több mint 60 százaléka megújuló biomassza felhasználásából származott.
A Veolia öt biomasszát felhasználó erőművet és fűtőművet működtet országszerte, Pécsett, Ajkán, Szakolyban, Dorogon és Tatán. A pécsi erőmű Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőműve, amely a villamosenergia-termelés mellett teljes egészében megújuló energiaforrásból biztosítja Pécs távhőigényét.

Az ajkai erőműben nagyszabású kazánfelújítás fejeződött be tavaly év elején, amely az erőmű komplex modernizálási programjának egyik legfontosabb lépése. Az üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. várakozásai szerint a rekonstrukció révén tovább javul az erőmű környezetvédelmi teljesítménye. Ajkán a távhőellátás jelenleg több mint 7000 felhasználót szolgál ki, meghatározó arányban megújuló erőforrások felhasználásával.

A közleményben kiemelték: a Veolia Magyarország nagy hangsúlyt fektet hőközpontok felújítására és újak létesítésére is, amelyekkel hatékonyabbá válik a távhővezetékek kihasználtsága. A Dorog és Esztergom között húzódó távhővezeték energiahatékonysága jelentősen nőtt részleges hőszigetelésének eredményeképpen.

Az érdi fűtőműben napelem beépítése javítja az energiahatékonyságot. Tavaly végezték el a pécsi erőmű IV. turbinájának felújítását is, a turbina lapátozatát, hidraulikus szabályozórendszerét és védelmét korszerűsítették - jelezte a Veolia.

Kiemelték azt is, hogy a vállalatcsoport három egysége rendelkezik Távhő Ökocímkével: a tatai és a dorog-esztergomi egységek a biomassza termelés, a ceglédi pedig a magas részarányú kapcsolt hő- és villamosenergia termelésnek köszönhetően kapta meg a minősítést.

A közlemény idézi Fernezelyi Ferencet, a Veolia Magyarország kereskedelmi és marketingigazgatóját, aki hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy egységeikben növeljék az energiahatékonyságot, a beruházásoknál a fenntarthatóság elsődleges szempont, energiaszolgáltatóként elkötelezettek a fenntartható és megújuló energiahordozókat hasznosító energiatermelés mellett.

A Veolia csoport Magyarország egyik vezető közművállalata, az energetika, a víziközmű, a hulladékkezelés és az építőipar területén nyújt fenntartható megoldásokat. A társaságcsoport 2019-es árbevétele csaknem 150 milliárd forint volt, munkavállalóinak létszáma megközelíti a 3000 főt.

AktuálisVeolia Magyarország