2024.04.26, Péntek
Jó tanácsok a biztonságos téli közlekedés érdekében
police.hu

Jó tanácsok a biztonságos téli közlekedés érdekében

police.hu

2021.01.13. 11:36

Az mögöttünk lévő hétvégén már megtapasztalhattuk a tél igazi arcát, ezzel együtt a téli közlekedés velejáróit is.

Hirdetés

Az elmúlt időszak enyhe időjárása miatt a járművezetők még mindig nem tudtak felkészülni a téli vezetésre, miközben a télies közlekedési viszonyok beköszönte számos veszélyhelyzetet rejt magában. Az eső, havas eső és hó miatt csúszós utak, a rossz látási viszonyok - köd, szürkület - mind nehezítik a közlekedést az elkövetkező időszakban.

A megváltozott közlekedési körülmények váratlan helyzet elé állíthatják a járművezetőket, éppen ezért fontos, hogy a gépkocsivezetők vezetéstechnikailag is felkészültek legyenek.

Ebben az időszakban is jellemzően sok az úgynevezett pályaelhagyásos baleset. A leginkább útkanyarulatokban bekövetkező baleseteknél a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról, vagy az út valamely tartozékának ütközik. Ezért kérjük a gépjárművezetőket, hogy ezen szakaszokat mérsékelt sebességgel és körültekintéssel közelítsék meg, hiszen az ott megjelenő vízátfolyások, lefagyások, a nem megfelelő sebesség, és esetleg a kopott - nem megfelelő bordamélységű – gumiabroncs miatt a baleset bekövetkezhet.

Ugyancsak megnő a téli időszakban az úgynevezett „ráfutásos” balesetek száma is, amely a nem megfelelő követési távolság megtartása miatt következik be. Az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata, valamint a minimum két másodpercnyi követési távolság betartása az előttünk haladó jármű mögött már jelentősen csökkenti a balesetek bekövetkezésének lehetőségét. Az úgynevezett két másodpercnyi szabályt több európai országban is használják. Lényege, hogy az előttünk haladó jármű mögött annyi métert hagyjunk követési távolságként, amennyit a gépkocsink aktuálisan két másodperc alatt megtesz. Számokban kifejezve, és ezt a szabályt alapul véve 50 km/h sebesség esetén lakott területen belül legalább 27 métert, míg lakott területen kívül 90 km/h sebességgel közlekedve minimum 50 métert hagyjunk az előttünk haladó gépkocsi mögött.

Ne feledjék ez csak két jó tanács, ami a téli időszakra jellemző baleseti fajták megelőzését szolgálja. Vezessenek mindig körültekintően, az időjárási-, a látási- és az útviszonyoknak megfelelően!

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányság