2024.03.19, Kedd
Szeptember 1-je óta 24 határátkelőt nyitottak meg, elsősorban az ingázók számára
A kép illusztráció - police.hu

Szeptember 1-je óta 24 határátkelőt nyitottak meg, elsősorban az ingázók számára

mti

2020.09.23. 13:26

Szeptember 1-jén léptek életbe a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések, az akkor kijelölt 37 határátkelőhely mellett azóta további 24-et nyitottak meg, elsősorban az ingázók számára.

Hirdetés

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében döntött a kormány arról, hogy szeptember 1-jétől 30 napra a szlovén, az osztrák és szlovák határszakaszokon és a belső légi határátkelőhelyeken ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, a határátlépésre csak a kijelölt határátkelőhelyeken van lehetőség.

A korlátozás bevezetése után 37 átkelőhelyet lehetett használni, azóta azonban - elsősorban a határ menti településeken élők igényének eleget téve - további 24-et nyitottak meg.

Az Országos Rendőr-főkapitányság MTI számára készített összegzése szerint szeptember 1-jén a román határon az eredetileg kijelölt átkelőhelyek mellett megnyílt a létavértesi, a méhkeréki és a kiszombori átkelő is a kétoldalú személy- és teherforgalom számára, szeptember 4-én pedig a nagykereki autópálya-határátkelőhely a nemzetközi személy- és teherforgalomnak.

Szeptember 2-án nyílt meg a szlovák határon a sátoraljaújhelyi átkelő a kétoldalú személy- és teherforgalom számára.

Szeptember 5-én nyitották meg a szlovén határon a kétvölgyi, valamint Ausztria felé az alsószölnöki, szentpéterfai, bozsoki és zsirai átkelőt a kétoldalú személyforgalomnak.

Ezen a napon nyitották meg a szlovák-magyar határon a letkési, balassagyarmati, nógrádszakáli átkelőt és a sátoraljaújhelyi kishatárátkelőt a kétoldalú személyforgalom, a vámosszabadi, a somoskőújfalui és tornanádaskai átkelőt a kétoldalú személy- és teherforgalom, a tornyosnémeti autópálya-átkelőt pedig a nemzetközi személy- és teherforgalom számára. Ugyancsak szeptember 5-én nyitották meg az esztergomi vízi átkelőt is a kétoldalú teherforgalomnak.

Szeptember 8-án nyílt meg az osztrák-magyar határon a pinkamindszenti, 10-én pedig Szlovákia felé a rajkai átkelő a kétoldalú személyforgalom számára.

Szeptember 17-én nyitották meg a szlovák-magyar határon a komáromi (Monostori híd) átkelőt a nemzetközi személy- és teherforgalomnak, 21-én pedig az osztrák-magyar határon nyílt meg a pornóapáti és ágfalvai átkelő a kétoldalú személyforgalom számára.

Az átkelésre egész nap igénybe vehető a szentpéterfai, vámosszabadi, komáromi, esztergomi, balassagyarmati, somoskőújfalui, tornyosnémeti, nagykereki, méhkeréki és kiszombori, valamint a nagyobbik sátoraljaújhelyi átkelő, a többi, szeptember 1-je óta megnyitott átkelő azonban csak időszakosan használható.

Aktuálishatárátkelő