2024.05.30, Csütörtök
Mediátorokat képeztek Nógrádban
police.hu

Mediátorokat képeztek Nógrádban

police.hu

2020.09.09. 15:08

A Nógrád megyei bűnmegelőzési szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a leghatékonyabb konfliktuskezelési módszereket alkalmazzák az iskolákban.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósuló „Biztonság mindenhol mindenkor” elnevezésű bűnmegelőzési pályázat keretében mediátor képzést szervezett a gyermekvédelem területén dolgozó szakemberek részére.

A háromnapos speciális tréningen, 2020. augusztus 26-28. között tizenöten sajátíthatták el azokat a készségeket, illetve ismereteket, amik a mediációhoz kapcsolódnak. A résztvevők a megye különböző területéről érkeztek, akik Diósjenőtől Mátraverebélyig számos településen fogják hasznosítani az itt megszerzett tudásukat. Volt köztük pedagógus, óvodai- és iskolai szociális munkás, védőnő és rendőr is. Jelen esetben a szervezők a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai számára biztosítottak lehetőséget a képzésen való részvételre, de kétségtelen, hogy az élet számos területén alkalmazható ez a módszer, amiről a szakemberek többsége már hallott, ugyanakkor a lakosság nagy része, a fiatalok nem kellően tájékozottak a témával kapcsolatosan.

 

Mi a mediáció?

Dr. Fellegi Borbála és Winkler-Virág András mediátor-trénerek szavait idézve: „… ez a leginkább magától értetődő megoldás. Hiszen nincs másról szó, mint arról, hogy a vitában álló felek képesek legyenek képviselni a saját érdekeiket, és azokat ütköztetni is tudják, oly módon, hogy közben tiszteletben tartják és figyelembe veszik azt, amit a másik mond és érez.”. A trénerek professzionalitásuk mellett többek között azzal nyerték el a „tanítványok” szimpátiáját, hogy a több éves tapasztalataikra alapozva állították  össze a program tematikáját.

Az utolsó napra ugyan mindenki elfáradt, mégis mosollyal az arcán, pozitív energiákkal feltöltődve, új képességek birtokában indult haza. A résztvevők októberben folytatják a tanulást.

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságmediátor képzés