2024.03.19, Kedd
Épületbejárás során ismerhető meg a felújított salgótarjáni Kisboldogasszony templom
Nógrád Megyei Kormányhivatal

Épületbejárás során ismerhető meg a felújított salgótarjáni Kisboldogasszony templom

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2020.09.17. 16:41

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és közel háromszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal 2020. szeptember 19-20. között. Szombaton Salgótarjánban a Modern Városok Program támogatásából megújult Kisboldogasszony templommal is megismerkedhetnek az érdeklődők egy épületbejárás során.

Hirdetés

A Kisboldogasszony tiszteletére szentelt, támfallal védett, Árpád-kori alapon álló, XVIII. századi barokk templom Salgótarján  és helyi római katolikus közösség méltó büszkesége. A templom felújítása a Modern Városok Program keretében valósult meg, jelenleg az épület környezetének megújítása zajlik. A szombaton 15 órakor kezdődő bejárás során magával az épülettel és annak történetével, illetve a megvalósult, teljes körű felújítás részleteivel lehet megismerkedni. Az érdeklődőket Varga András esperes, plébános és a Nógrád Megyei Kormányhivatal állami főépítésze, Seres Róbert kalauzolják.

 

Nógrád megyében 380 védett műemléki érték található, melyből 310 műemlék és 70 nyilvántartott műemléki érték. Ezek mintegy harmada egyházi tulajdonban lévő szakrális épület, jellemzően templomok és kápolnák.  A megyében található 27 kastély és 30 kúria, kilenc várrom, valamint 70 népi építészetet képviselő lakóház, továbbá kőhidak, keresztek, és szentháromság szobrok a műemlékek között.

 

Közel háromszáz hazai rejtett műemlék nyitja meg ingyenesen kapuit a hétvégén

A Miniszterelnökség koordinálásával zajló Kulturális Örökség Napjai programsorozat különlegességét az adja, hogy egy hétvégére olyan ritka műemléképületek és különleges helyszínek is megnyitják kapuikat, amelyek általában az év 363 napján zárva vannak a nagyközönség előtt. A két napra látogathatóvá váló rejtett, exkluzív helyszíneket szakavatott helyi önkéntes túravezetők, építészek, művészettörténészek, helytörténeti körök szakemberei mutatják be az érdeklődők számára ingyenesen, előzetes regisztrációhoz kötött formában vagy akár regisztráció nélkül. Az idei rendezvény kiemelt célja, hogy két napra Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei, köztük számos egyházi épület és templom is reflektorfénybe kerülhessen, amelyek nincsenek, vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől. 

 

Szintén hangsúlyt kapnak azok a műemlékek, amelyeket a magyar állam gondoz, illetve használ, továbbá azon a beruházások, amelyek jelentős állami közreműködéssel valósulnak meg. A program részeként így két napra látogathatóvá válnak a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram egyes épületei, Nemzeti Emlékhelyek, valamint a Modern Városok Program, egyes beruházásai is.

 

Az Európai Tanács kezdeményezésre 30 éve indult Európai Örökség Napok (European Heritage Days) keretében rendezett rendezvénysorozat mára  több, mint 50 országában nyújt ingyenes programokat, bemutatva a helyi kulturális, régészeti és természeti értékeket. Az európai, a nemzeti és a helyi kulturális identitást egyaránt erősítő esemény részeként a helyi közösségek a saját múltjukból merített történetek alapján hívják fel a figyelmet a tárgyi és szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságára.

 

AktuálisKisboldogasszony templomSalgótarjánKulturális Örökség Napja